Вести

05.04.2024.

Радни састанак и размена искустава између Завода за запошљавање Републике Словеније и Националне службе за запошљавање Републике Србије

Директор Националне службе за запошљавање, Зоран Мартиновић, и заменик директора Петар Јарић, примили су 04. и 05. априла делегацију Словеначког завода за запошљавање, коју је предводила директорка Грета Метка Барбо Шкербинц.

Првог дана посете две делегације размениле су искуства у вези са примена Споразума о запошљавању држављана Републике Србије у Републици Словенији, миграцијама и издавању дозвола за рад странцима, као и процедурама за приступање ЕУРЕС мрежи. 

Делегације су размениле и информације у вези са актуелним стањем на тржиштима рада у њиховим земљама и најбољим праксама за подршку незапосленим лицима и послодавцима.

Другог дана посете представници Регионалне службе Љубљана посетили су београдску филијалу Националне службе за запошљавање и разговарали о активним мерама политике запошљавања са посебним освртом на запошљавање особа са инвалидитетом. 

Делегацију Републике Србије чинили су и представници Сектора за подршку запошљавању, Сектора за осигурање за случај незапослености и правне послове, Сектора за међународну сарадњу и Филијале за град Београд.

Учесници разговора посебну пажњу посветили су миграцијама радне снаге и дефицитарним занимањима и сагласили су се да је улога јавних служби за запошљавање кључна  када се говори о запошљавању страних радника и њиховој заштити, и да  међусобна партнерска сарадња, као и сарадња са другим институцијама надлежним за ефикасно заједничко управљање миграцијама радне снаге, мора бити ојачана.