Вести

18.11.2022.

„Дани каријере“ на 53. Сајму туризма у Новом Саду

У Конгресном центру Новосадског сајма 17. новембра је отворен 53. Међународни Сајам туризма, у присуству бројних званица, посетилаца и гостију из земље и иностранства, на ком је свој штанд имала и Национална служба за запошљавање.

Поздравне речи на отварању упутили су директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, министар туризма и омладине Републике Србије Хусеин Мемић и министар економског развоја и туризма Црне Горе Горан Ђуровић.

Том приликом, министар Мемић је оценио да ће ова година бити рекордна по оствареном туристичком промету, јер је у првих девет месеци реализовано укупно 9,3 милиона ноћења, што је готово на нивоу целе 2019. године, у којој је остварено 10 милиона ноћења. Он је најавио и да ће наредни буџет за туристичку инфраструктуру бити за 20 одсто већи у односу на овогодишњи. Мемић је изразио задовољство што је земља партнер овогодишњег сајма Црна Гора, поготово имајући у виду потребу за даљим активностима у циљу заједничког наступа нашег региона на далеким тржиштима. Говорећи о туристичкој понуди Војводине, министар је најавио завршетак капиталног пројекта изградње спа центра са аквапарком на Палићу.

- Спа центар са аквапарком биће највећи тог типа од Београда до Сегедина, а поред обогаћивања туристичке понуде, у наредном периоду интензивније ћемо радити и на искоришћавању туристичких потенцијала Војводине, који се пре свега односе на ловни туризам, гастрономију и бициклизам - нагласио је Мемић.

Рецептивни туризам региона је кључни фоцус овогодишњег новосадског Сајма туризма, како би се омогућило регионално представљање понуде удаљеним тржиштима и довођење страних туриста у регионе дунавског слива. Током три сајамска дана представиће се више од 250 излагача из 14 земаља, а поред Србије, ту су и излагачи из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Мађарске, Турске, Румуније, Кипра, Бугарске, Ирака и Аустрије. Земља партнер ове године је Црна Гора, а посетиоци ће имати прилику да се упознају са понудама туристичких агенција, хотелских и бањских комплекса, паркова природе и еко туристичких дестинација, пословних удружења и угоститеља.

Сарадња Новосадског сајма и Националне службе за запошљавање наставља се и на овогодишњем Сајму туризма у оквиру којег су организовани „Дани каријере у туризму“. На штанду НСЗ, сви посетиоци ће моћи да се информишу о услугама НСЗ, намењених како незапосленима тако и послодавцима. Представници новосадске Филијале НСЗ ће информисати заинтересоване о подстицајним мерама, од субвенција послодавцима за отварање нових радних места и запошљавања лица из категорије теже запошљивих, запошљавања особа са инвалидитетом и подстицајима за запошљавање младих, до саветодавних услуга као што су услуге професионалне селекције и каријерног вођења и саветовања.

Такође, послодавци на штанду НСЗ могу попунити пријаву потребе за запошљавањем, на основу које ће им НСЗ понудити одговарајуће кадрове са своје евиденције незапослених. Тим поводом, сајму је присуствовао и директор НСЗ Зоран Мартиновић који је позвао све излагаче и посетиоце да се информишу се о актуелној понуди слободних послова и могућностима за обезбеђивање квалитетних кадрова у овој брзо растућој грани привреде. У изјави за медије, он се захвалио Новосадском сајму што је препознао значај сегмента запошљавања у туризму и нагласио да ће Национална служба пружити подршку и послодавцима и онима који посао траже, будући да на тржишту постоји све већа потражња за стручним и добро едукованим кадровима у туризму и другим делатностима које се развијају заједно са развојем туризма.

На штанду Националне службе, који је посетио и члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић, разговарало се и о даљем унапређењу сарадње Службе и Града Новог Сада. Мартиновић и Радојевић су се усагласили да је досадашња сарадња на различитим пројектима довела до изванредних резултата, будући да Град Нови Сад бележи рекордно ниску незапосленост у последњих десет година. Радојевић је истакао да је туризам важан сегмент привреде града и да се само заједнички и синергијом више актера постижу врхунски резултати. Осврнувши се на све већу потражњу за туристичким и угоститељским радницима у Новом Саду, директор Мартиновић је истакао да ће Национална служба за запошљавање у наредном периоду ставити акценат на обуке и стручно усавршавање, како би се привреди обезбедили квалитетни кадрови у овој области.