Саопштења

14.12.2021.

100 година тржишта рада у Србији

Национална служба за запошљавање обележила је 14. децембар, Дан службе и 100-годишњицу институције тржишта рада у Србији, манифестацијом којој су присуствовали министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, представници локалних самоуправа, компанија и других социјалних партнера.

Поздрављајући присутне, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је захвалио свима који деле значај важног јубилеја – век од оснивања прве институције тржишта рада, на чијим основама је изграђена данашња НСЗ.

„Захваљујући раду и доприносу генерација које су радиле у НСЗ, послодаваца, локалних самоуправа и ресорног министарства, од почетне берзе рада до данас Национална служба за запошљавање се развила у модеран, респектабилан јавни сервис на тржишту рада Србије, који може да се мери са напредним институцијама тржишта рада најразвијенијих европских земаља“, рекао је Мартиновић.

Он је истакао да је Национална служба за запошљавање примарно оријентисана на потребе корисника услуга, ефикасан сервис незапосленима и послодавцима и поуздан партнер локалним самоуправама и државним институцијама. Наводећи податке да је на евиденцији 481.000 незапослених, да је стопа запошљавања 50%, да су за 30% повећани захтеви послодаваца, директор НСЗ је рекао да је тржиште рада стабилно захваљујући подршци коју Влада Србије пружа привреди и грађанима и успешној реализацији активне политике запошљавања. Посебно је истакао резултате програма „Моја прва плата“, у који је прошле године укључено 8.400 младих без радног искуства, а ове године и знатно већи број.

Како је навео директор Мартиновић, Национална служба за запошљавање је све више окренута дигитализацији својих услуга, што је показала организовањем виртуелног сајма запошљавања, путем кога је 3.200 незапослених нашло посао, као и стављањем у функцију новог сајта НСЗ, са онлајн платформом за предузетништво и за активно тражење посла.  

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић честитала је јубилеј Националној служби за запошљавање. Указала је да овај велики и важан јубилеј говори о традицији, континуитету и резултатима којима и НСЗ и Србија могу да се поносе и похвале. Министарка Кисић Тепавчевић истакла je да су услови на тржишту рада Србије знатно побољшани – стопа незапослености се смањује из месеца у месец, а од почетка године до новембра запослено је 207.000 људи са евиденције незапослених, што је резултат сарадње и заједничког рада.

Овом приликом уручена су признања и захвалнице Националне службе за запошљавање представницима локалних самоуправа, послодаваца и појединцима који су дали изузетан допринос успешној реализацији програма НСЗ и запошљавању. Признања су уручили министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, директор НСЗ Зоран Мартиновић и заменик директора НСЗ Петар Јарић.

У категорији предузећа, признања су добили: „БАЛКАНИКА ТИМ“ ДОО из Зајечара, „ЧИП“ ДОО из Прокупља, „EUROTAY“ DOO из Адрана, „ФОРТУНА МАРКЕТ“ ДОО из Аранђеловца, „ГОРЕЊЕ“ – Апарати за домаћинство ДОО из Ваљева, „ИНОКС ЕКСКЛУЗИВ“ ДОО из Београда, Институт „Др ЈОСИФ ПАНЧИЋ“, „JT INTERNATIONAL“ AD из Сенте и ПРЕДУЗЕТНИК СВЕТЛАНА ЦВЕТКОВИЋ УР „АВАНТ“ из Ниша.

У категорији локалних самоуправа, признања за изузетан допринос запошљавању добили су: Секретаријат за привреду и туризам АП Војводине, градови Нови Сад, Лозница и Пожаревац и општине Кула и Нова Варош.

Признања за запошљавање особа са инвалидитетом уз посредовање НСЗ припала су УГ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ „ЛАГАТОР“ из Лознице и УГ ЖЕНСКИ ЦЕНТАР УЖИЦЕ. Добитник признања за изузетну сарадњу са Филијалом за град Београд НСЗ у реализацији Програма функционалног основног образовања одраслих је Сејдо Комина, андрагошки асистент из Школе за основно образовање одраслих „Ђуро Салај“. Посебна признања уручена су и радницима НСЗ: Јелени Увалин Матић, психологу, за посебан допринос у области унапређења Предузетничког програма НСЗ и креирању Радионице о психолошким аспектима предузетништва и Драгану Ђермановићу, саветнику у Филијали Шабац, за исказану хуманост и учешће у 101 акцији добровољног давања крви.