Активацијом до инклузије у запошљавању-подршка младима са инвалидитетом

Пројекти 27.01.2022.

Општи циљ пројекта је био унапређење процеса запошљавања младих са инвалидитетом кроз успостављања одрживог механизма информисања, активације, неформалне едукације и радне интеграције, у сарадњи са релевантним друштвеним актерима.

Пројекат је директно допринео уклањању препрека и баријера и унапређењу услова за запошљавање младих са инвалидитетом. Реализовано истраживање је осветлило положај младих са инвалидитетом на тржишту рада, омогућавајући бољи увид у препреке са којима се суочавају, разлоге због којих нису активни на тржишту рада и подршци која је потребна како би се унапредио процес запошљавања. Сарадња са послодавцима је омогућила: упознавање послодаваца са појмом инвалидитета, различитим врстама инвалидитета; усмеравање пажње на радне способности младих са инвалидитетом, уместо на инвалидитет; упознавање са сервисима подршке за младе са инвалидитетом; упознавање са програмима подршке послодавцима за запошљавање младих са инвалидитетом, а које додељује Национална служба за запошљавање; припремање радног окружења за запошљавање младих са инвалидитетом. Непосредан рад са младима са инвалидитетом је омогућио оснаживање на тржишту рада и мултиплицирање шанси за запослење. Непосредан контакт младих са инвалидитетом и послодаваца омогућио је упознавање послодаваца са знањима и вештинама младих са инвалидитетом и отворио могућност за реализацију интервјуа и процеса запошљавања.

Донатор: Министарство омладине и спорта
Носилац пројекта: Форум младих са инвалидитетом
Период имплементације: 15. јун 2016 - 15. март 2017. године
 

Прочитај више

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати