Вести

01.08.2023.

Алексинац богатији за 46 нових предузетника

У свечаној сали Скупштине општине Алексинац 31. јула су додељени уговори овогодишњим корисницима програма самозапошљавања, који се реализује на основу Споразума о суфинансирању између Општине Алексинац и Националне службе за запошљавање.

Корисницима програма самозапошљавања уговоре су уручили председник Општине Далибор Радичевић, генерални директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић. 

„Ове године кроз програм самозапошљавања укључићемо 46 суграђана, а покушаћемо да и наредне године издвојимо још више средстава за ову намену, пошто смо приметили да код Алексинчана постоји тај предузетнички дух“, рекао је Радичевић обраћајући се присутнима, уједно им честитајући на храбрости, предузимљивост и одважности да покрену самосталну делатност.

Како је том приликом истакао, локална самоуправа има одличне пословне односе са Службом Алексинац и Филијалом Ниш Националне службе за запошљавање. На основу те сарадње, овогодишњим Споразумом о суфинанисрању мера активне политике запошљавања обезбеђена су укупна средства у износу од 25.787.243 динара, од чега учешће Општине износи 8.000.000 динара, а Националне службе 17.787.243 динара. 

„Данашњи догађај је резултат добре сарадње Националне службе за запошљавање са локалним самоуправама и конкретно Општином Алексинац која је препознала политику запошљавања и међу својим приоритетима издвојила значајна средства за запошљавање и радно активирање суграђана. Приметно је значајно смањење броја незапослених лица у Алексинцу, али је то сразмерно повећању броја запослених у овој општини“, истакао је директор НСЗ Зоран Мартиновић.

Он је новим предузетницима пожелео срећу, поручивши им да се током бављења приватним послом увек могу обратити за помоћ Националној служби као доброј адреси за сваки вид подршке у раду и будућем запошљавању нових радника.

Један од корисника субвенције за самозапошљавање, Ивица Ристић из села Велики Дреновац у околини Алексинца, по занимању је ветеринарски техничар, а сада планира да отвори аутосервис. 

„Након осам година рада у ветеринарској станици решио сам да променим делатност јер сам се поред оца упознао са аутомеханичарским занатом, а последњих година сам са пријатељима радио на сервисирању возила“, објаснио је Ристић.

Јелена Илић, по занимању трговински техничар, са радним искуством на пословима конобарице, каже да планира да отворим угоститељски објекат попут брзе хране, а да ће добијена средства искористити за опремања радње.

„Средства у износу од 300.000 динара ми пуно значе, јер имам у плану отварање електросервиса, а радио бих на терену, увођење инсталација у стамбеним и пословним објектима, поправке и све што се тиче електрике“, истакао је будући предузетник Милован Драганић са дугогодишњим радним искуством на пословима електричара.

Одлука о суфинансирању овогодишњег локалног акционог плана запошљавања потписана је између Општине Алексинац и Националне службе за запошљавање 16. маја, а издвојена средства планирана су за запошљавање 108 незапослених, пре свега из категорије теже запошљивих, али и за субвенције за самозапошљавање и спровођење јавних радова. На овај начин радно ангажована ће бити 24 незапослена из категорије теже запошљивих, кроз програм Јавних радова биће ангажовано 38 незапослених, док ће на основу републичког јавног позива, у програм самозапошљавања бити укључен још 31 незапослен Алексинчанин. 

Након доделе одлука корисницима програма самозапошљавања, дриректор Националне службе Зоран Мартиновић је са својим срадницима обишао колеге запослене у Служби Алексинац НСЗ.