Вести

09.09.2024.

Директор Боснић на конференцији Светске асоцијације јавних служби за запошљавање

Директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Милан Боснић, директорка Сектора за подршку запошљавању Неда Милановић и начелница Одељења за пројекте и међународну сарадњу Адријана Цицовић, учествовали су на конференцији Светске асоцијације јавних служби за запошљавање (WAPES), од 4. до 5. септембра у Лугану.

Швајцарски град Лугано је 4. и 5. септембра 2024. године био домаћин регионалне радионице WAPES-а. Овај велики догађај, у заједничкој организацији јавних служби за запошљавање Холандије и Швајцарске, уз учешће Универзитета у Лугану, окупио је 75 учесника из 31 земље, који су разматрали кључне изазове, везане за недостатке на тржишту рада.

Радионица, обележена значајним ангажовањем учесника и богатом разменом искустава, фокусирала се на анализу узрока, последица и потенцијалних решења за недостатке радне снаге, који погађају многе европске земље. Представници јавних служби за запошљавање су поделили њихове перспективе и најбоље праксе, истовремено истражујући дугорочне стратегије за јачање отпорности и прилагодљивости тржишта рада.

Током два дана, одржане су интерактивне сесије, где су разматране теме, као што су задржавање талената и нове улоге јавних служби за запошљавање. Кроз присуство представника јавних служби за запошљавање из 31 земље, радионица је пружила својеврсну платформу за јачање међународне сарадње, па су учесници разговарали о томе како кроз прекограничну сарадњу могу допринети инклузивнијим и одрживијим тржиштима рада. Од великог значаја, биле су и презентације различитих стручњака, кроз које су пружили увид у светске трендове запошљавања, демографске промене и нове стратегије.

Догађај у Лугану је истакао потребу да јавне службе за запошљавање развију дугорочне стратегије, фокусиране на отпорност, инклузивност и иновације. Њихова стручност у запошљавању и познавање различитих сектора омогућавају овим службама да препознају новонастале потребе и осмисле циљане програме обуке, посебно оне које се баве побољшањем вештина на тржишту рада и активирањем неискоришћеног потенцијала различитих категорија радне снаге.

WAPES, као међународна непрофитна организација, која на добровољној основи окупља националне јавне институције и владине одсеке одговорне за спровођење политике тржишта рада и управљање радном снагом, тренутно броји око 80 чланица са свих континената, од чега највише из Европе (око 40). НСЗ је постала чланица WAPES-а 2006. године.