Вести

20.04.2023.

Директор Мартиновић на Међународној конференцији о радним миграцијама и заштити радника

Јуче је у Љубљани одржана Међународна конференција о радним миграцијама и заштити радника на којој је учествовао и директор Националне службе за запошљавање Републике Србије Зоран Мартиновић.

Догађај је окупио око 90 гостију и представника јавних агенција за запошљавање из земаља централне и југоисточне Европе и западног Балкана, представника словеначких и европских институција са активном улогом на тржишту рада, представника синдиката, као и послодаваца и струковних и невладиних организација које се баве радном миграцијом и заштитом страних радника.

Обраћајући се присутнима, вд директора Завода за запошљавање Републике Словеније Грета Метка Барбо Шкербинц је истакла да се у Словенији бележи велики пораст потражње послодаваца за радницима, посебно у грађевинарству, угоститељству, туризму, саобраћају, трговини, складиштењу, производњи итд., односно у секторима где су лошији услови рада и слабије плаћени послови. Она је навела да се добре три четвртине послодаваца у здравству и социјалној заштити сусреће са потешкоћама у проналажењу кадрова, а више од половине свих анкетираних послодаваца очекује мањак кадрова у будућности. Како је рекла, страни радници су веома важни за словеначку привреду, јер већ представљају добру десетину радно способног становништва.

Надовезујући се на тему, државни секретар у словеначком Министарству за рад, породицу, социјална питања и једнаке могућности Игор Фекетија је нагласио да су и послодавци свесни значаја страних радника, од којих све више зависи словеначка привреда. Он је објаснио да у Словенији, као друштву које стари, сваке године више људи напушта тржиште рада него што у њега улази, због чега је истакао неопходност интеграције страних радника у словеначко друштво и елиминисања негативних стереотипа о њима.

Директор Националне службе за запошљавање Републике Србије Зоран Мартиновић је на конференцији представио искуства стечена применом билатералног споразума о запошљавању закљученог између Србије и Словеније. Он је подсетио да је Словенија једина земља која има такав споразум са Србијом, с обзиром на то да јавно мњење те земље није за одлазак домаћих радника у иностранство. С тим у вези, Мартиновић је известио да, због недостатка домаћих радника у сличним секторима као у Словенији и Европи, потреба за привлачењем стране радне снаге расте и у Србији. Он је похвалио добру сарадњу са Словеначким заводом за запошљавање и навео неке предлоге за побољшање билатералног споразума.

Тилен Зупан из Министарства за рад, породицу, социјална питања и једнаке могућности је представио новине у законодавству Словеније, које се односе на запошљавање и рад странаца, изневши и неке предлоге који ће вероватно постати предмет преговора о изменама билатералних уговора о запошљавању између Словеније и БиХ и Словеније и Србије. Он је најавио да се министарство припрема за склапање билатералних споразума о запошљавању и повезивању уговора о социјалном осигурању и са неким другим земљама.

„Радне миграције све више су део наше свакодневице, међу нама је све више страних радника и, с обзиром на тренутне околности, очекује се да ће њихов број наставити да расте у будућности. Зато је веома важно обезбедити да радници мигранти имају иста права и исти третман као домаћи радници, омогућити им да се успешно интегришу у друштво, а самим тим и смањити могућност њихове експлоатације и потенцијалне злоупотребе на радном месту“, истакнуто је више пута на конференцији.

Учесници конференције су се сагласили да је улога јавних завода за запошљавање кључна на путу ка овом циљу, а да њихова међусобна партнерска сарадња, као и сарадња са другим институцијама надлежним за ефикасно заједничко управљање миграцијама радне снаге, мора бити ојачана. Једна од централних мера у овој области је јачање информисаности радника који су већ у земљама порекла и побољшање њиховог приступа информацијама о правима, процедурама запошљавања и законодавству, и то на начин који ће радницима бити разумљив.