Вести

27.09.2022.

Директор НСЗ Мартиновић: Највеће интересовање за трећи циклус Моје прве плате

Трећи циклус програма Моја прва плата, који је сада у току изазвао је највеће интересовање послодаваца а наши планови су да у њега буде укључено 10.000 младих док је у прва два претходна укључено приближно по 8.500, изјавио је за Танјуг директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Мартиновић је позвао младе незапослене да се добро информишу и припреме за пријављивање које их чека у октобру и навео да све неопходне информације и оно што им послодавци нуде могу да пронађу на порталу Моја прва плата и на сајту НСЗ.

„Већ сада могу да се упознају са понудама послодаваца одобреним од стране Националне службе која је обрадила више од 7.000 пријава а у току је верификација пријава које су стигле на крају рока предвиђеног за пријављивање”, рекао је Мартиновић.

Похвалио је што је међу обрађеним пријавама послодаваца из целе Србије, око 90 одсто из приватног сектора, те навео да је највеће интересовање у Београду, Новом Пазару, Нишу, Новом Саду, Јагодини и Крагујевцу.

Казао је и да се највише траже млади са завршеном средњом школом, две трећине оглашених радних места је за њих а када је реч о делатностима најзаступљенија је прерађивачка, затим научне и иновационе делатности али и трговина, социјална и здравствена заштита.

Мартиновић је прецизирао да ће се од 3. до 31. октобра пријављивати  незапослени а у новембру ће послодавци бирати пријављене кандидате и то, они из приватног сектора у првој а они из јавног сектора у другој половини месеца,  док је за децембар планирано потписивање тројних уговора између кандидата, послодаваца и Националне службе.

"Када се кандидат пријави код послодавца, то може бити један или више њих, послодавац ће на свој начин радити селекцију било оценом ЦВ-ја или у директном разговору. Одабрани кандидат има одређено време да прихвати понуду, све се то дешава на порталу и када незапослени понуду прихвати НСЗ може да уђе у процес закључивања уговора", појаснио је Мартиновић.

Подсетио је да ће Национална служба ангажованим у програму Моја прва плата исплаћивати месечну надокнаду од 25.000 динара уколико имају завршену средњу школу а 30.000 динара ако имају факултетску диплому.

| ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО |