Саопштења

29.05.2023.

Донета Одлука о суфинансирању локалних планова запошљавања у 2023.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић 27. априла је донео Одлуку о учешћу у финансирању мера активне политике запошљавања предвиђених локалним планским документима у области запошљавања у 2023. години, који испуњавају услове из Акционог плана за период од 2021. до 2023. године, а тичу се спровођења Стратегије запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године.

На основу ове одлуке, средстава за реализацију суфинансирања локалних мера активне политике запошљавања у 93 јединице локалне самуправе биће обезбеђена у највишем износу до 411.761.178,54 динара. 

Национална служба за запошљавање и јединице локалне самоуправе обухваћене овом одлуком у предстојећем периоду закључиће споразуме о начину и поступку реализације мера активне политике запошљавања, након чега ће бити расписани јавни позиви и конкурси.

Мере које ће на овај начин бити реализоване у 2023. години јесу: јавни радови, субвенција за самозапошљавање, субвенција за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, стручна пракса, приправништво за младе са високим образовањем, приправништво за незапослене са средњим образовањем, стицање практичних знања и обука на захтев послодавца.

За спровођење ове одлуке надлежна је Национална служба за запошљавање.