Вести

07.10.2024.

Федерални завод за запошљавање у посети Националној служби за запошљавање

Националну службу за запошљавање (НСЗ) посетила је делегација Федералног завода за запошљавање Босне и Херцеговине, коју је предводила директорка Хелена Лончар.

Одржан је радни састанак између две службе, с циљем размене искуства и стратегија. Током састанка било је речи о досадашњим програмима и пројектима које подржавају обе службе, a који се односе на запошљавање младих до 30 година. Истакнут је значај програма Гаранција за младе и ефикасност спровођења и потребе за успостављањем снажних партнерстава, између ове две службе.

НСЗ има кључну улогу у свим фазама припреме и понуде, како би се младима до 30 година старости обезбедила квалитетна прилика за запослење, наставак образовања или пракса у року од четири месеца од тренутка када постану незапослени или заврше формално образовање. Програм који се спроводи укључује проширен и ојачан сет услуга и мера, прилагођених потребама младих особа које се пријављују на евиденцију. 

„Поред мера активне политике запошљавања које служба реализује, млади ће имати могућност да се укључују у посебно осмишљене услуге и програме намењене овој категорији незапослених. Ове иницијативе имају за циљ да унапреде вештине и компетенције младих, олакшају им приступ тржишту рада и помогну им у проналажењу одговарајућих радних места или образовних могућности.“ рекао је Милан Боснић, директор НСЗ.

На састанку је било речи и о резултатима програма, за период од јануара до августа 2024. године где је у програм Гаранција за младе укључено 4.227 младих. 

„Кључни фокус треба да буде на даљем развоју инфо сесија са послодавцима, којих је до сада било пет, како би се промовисали јавни позиви на што бољи начин у оквиру пакета програма Гаранција за младе“ истакао је Боснић.