Вести

05.11.2012.

Кина заинтересована за искуства Србиjе у запошљавању жена

Visoka delegacija Svekineske narodne političke konsultativne konferencije, koja je u petak posetila našu zemlju, izrazila je posebnu želju da, osim Narodne skupštine i Vlade, obiđe i edukativni centar Etno mreže, kako bi se upoznali sa načinima na koje se u Srbiji pomaže upošljavanju žena koje izrađuju tradicionalne rukotvorine.

Svekineska konferencija bavi se edukacijom i prekvalifikacijom odraslih osoba kako bi se prilagodili zahtevima tržišta rada i interesovalo ih je da od predstavnika Etno mreže saznaju koje bi vrste javnih radova i obuka za nezaposlene žene mogli da primene u Kini. Goste je zanimalo koliko traju programi obuke, koliko je vremena potrebno jednoj ženi da savlada tehnike izrade tradicionalnih proizvoda i koliko je prakse potrebno da se napravi proizvod koji bi zadovoljio standarde državnog protokola i postao redovan poklon političara.

Članovi delegacije, na čelu sa gospođom Žan Rongming, raspitivali su se i o uslovima za bavljenje ručnim radom u Srbiji i posebno ih je interesovalo da li je Etno mreža javno preduzeće ili državna institucija.

- Aktivnosti Etno mreže veoma su značajne, kako za zapošljavanje žena i stvaranje mogućnosti za plasman proizvoda, tako i za očuvanje tradicije i kulturne baštine srpskog naroda. Potrebna je veća podrška države vašem radu - rekla je gospođa Rongming.

Gostima iz Kine predstavljene su tehnike tkanja i pustovanja vune, a u galeriji Etno mreže mogli su da pogledaju rukotvorine iz cele Srbije. Gospođa Rongming na poklon je dobila tradicionalni srpski peškir, a Etno mreži je poklonila poznatu kinesku svilu.