Вести

05.11.2012.

Креираj своjу будућност!

JobFair – Kreiraj svoju budućnost po osmi put zaredom, na istoj lokaciji - Zgradi tehničkih fakulteta, okupio je uspešne domaće i strane kompanije i studente tehničko-tehnoloških fakulteta koji traže posao ili žele da unaprede karijeru. Na ovaj način sadašnji i budući mladi inženjeri su bili u prilici da se u neposrednom kontaktu upoznaju sa kompanijama, dobiju neophodne informacije, predstave sebe, i to u okruženju na koje su navikli. Samim tim, povećavaju svoje šanse da dođu do željenog posla ili prilike za stručno usavršavanje u nekoj od kompanija koje uspešno posluju u Srbiji.

Vreme u kome živimo postavlja ogroman izazov, jer se menjaju globalni trendovi u nauci, obrazovanju, industriji i zapošljavanju, a privreda postaje sve više bazirana na znanju. Sa druge strane, broj studenata koji se upisuju na tehničke fakultete stalno opada, vreme studiranja je duže nego što bi trebalo, mnogi studenti menjaju mišljenje, napuštaju fakultete, razočarani i nezadovoljni. Kvalitet obrazovanja koje diplomirani inženjeri dobijaju u Srbiji svakodnevno je verifikovan lakim i brzim zapošljavanjem naših diplomaca u stranim firmama i stranim zemljama, kao i njihovim uspehom u akademskom svetu. Problem nezaposlenosti i neupućenosti studenata i diplomaca u potencijale naše privrede naveo je članove studentskih organizacija Udruženja studenata tehnike Evrope - Best Beograd (BEST) i Udruženja studenata elektrotehnike Evrope - Istek Beograd (EESTEC) da, po ugledu na svoje kolege iz inostranstva organizuju JobFair, događaj koji će približiti studente, univerzitete i kompanije koje posluju u našoj zemlji.

„JobFair na najbolji način motiviše naše mlade akademce da ostanu u svojoj zemlji, pružajući im šansu da stečeno znanje primene u nekoj od kompanija koje imaju uspešno i zapaženo poslovanje na tržištu u Srbiji. Na taj način se, u vremenu finansijske krize borimo protiv jednog od najvećih problema Srbije - nezaposlenosti mladih», rekao je Marko Bjelić, član Organizacionog odbora sajma. Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a ove godine manifestaciju je podržala i Fondacija Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

„Veliko nam je zadovljstvo što podržavamo mlade i projekat koji im pruža priliku da posao nađu u odličnim kompanijama. Pošto je nezaposelnost u Srbiji velika veoma je značajno da se mladima stvori prilika da ostanu i rade u svojoj zemlji", rekao je Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandar Karađorđević.

Nacionalna služba za zapošljavanje podržava sve projekte na lokalnom i nacionalnom nivou koji se bave podsticanjem zapošljavanja mladih jer je to jedna od prioriteta NSZ. Takođe, značajno je što je ove godine omogućeno i studentima sa invaliditetom da prisustvuju Sajmu, potraže posao ili praksu i lično i profesionalno se usavrše.

„Mladima je, pored formalnog obrazovanja, neophodno više dodatnih veština, znanje i informacija o zahtevima poslodavaca. Manifestacije kakav je JobFair im nude pravu priliku da do ovih saznanja dođu. U ovom trenutku na našoj evidenciji imamo oko 26.000 mladih ljudi do 30 godina starosti sa završenim fakultetom. To nije dobra vest, ali ohrabruje činjenica da oni brže dolaze do posla u odnosu na ostalu populaciju. Visokoškolci u proseku posao nađu u prvoj godini nakon diplomiranja, dok inženjeri tehničkih nauka na posao čekaju samo par meseci", rekao je Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Broj kompanija, učesnica JobFaira, iz godine u godinu stalno raste, pa je u odnosu na 12 kompanija koje su učestvovale na prvom sajmu 2005, brojka od 41 ovogodišnjih učesnika zaista impozantna. Kompanije su ponudile 150 slobodnih poslova studentima i diplomcima tehničkih i tehnoloških usmerenja, ali i studentima matematičkog, fizičkog, hemijskog fakulteta, više elektrotehničke, više građevinske škole... Od kompanija koje redovno uzimaju učešće treba spomenuti Microsoft Serbia, NIS-Gazprom neft, Grudfos, Telenor, Telekom Srbija, VIP Mobile, TITAN Kosjerić, Holcim...

I ove godine JobFair ima nacionalni karakter, tako da će i studenti univerziteta u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Novom Pazaru imati priliku da posete sajam i ostave svoje podatke u bazi biografija. Kao i proteklih godina, održna su brojna predavanja, tribine i treninzi koje su održali renomirani stručnjaci iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja i ekologije, kojom se se JobFair 12 direktno pridružio inicijativi za podizanje ekološke svesti u Srbiji. Tema ovogodišnje tribine vezane za položaj mladih na tržištu rada bila je „Koja se znanja i veštine, pored struke, traže od mladih inženjera?"

S obzirom da JobFair ide u korak sa razvojem novih tehnologija i ove godine primenjuje se JobFair CV Browser. Prethodnih godina kompanije su nakon završenog JobFair dobijale kompakt disk sa biografijama studenata, a sada će im je dostupna aktivna baza podataka. Svima koji se registruju na sajtu JobFair do kraja sajma i ostave svoj CV, biće omogućeno da isti dopunjuju tokom cele godine. S druge strane, kompanije sada dobijaju pristup JobFair CV Browser-u, kojim će moći da vrše pretragu po potrebnim kriterijumima (završen fakultet kandidata, prosek, rad na projektima, radno iskustvo, poznavanje stranih jezika i drugi). Takođe, kompanije će imati mogućnost da dobiju biografiju izabranog kandidata u PDF formatu, a svaka promena koju student izvrši istog trenutka biće vidljiva HR menadžerima koji pregledaju biografije.