Вести

28.10.2022.

Мартиновић: За Моју прву плату пријавило се 14.000 младих

Највеће интересовање за оглашене радне позиције забележено је у Београду, затим Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Новом Пазару.

За радно ангажовање у трајању од девет месеци током кога би млади до 30 година старости стекли прво радно искуство, које им овај преограм нуди, заинтересовани су и млади у Јагодини, Косовској Митровици, Лесковцу и Крушевцу.

За програм Моја прва плата до сада се пријавило више од 14.000 незапослених младих људи, изјавио је за Тањуг директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и навео да они млади који се још нису пријавили, а желе то да ураде и испуњавају услове, могу да се пријаве до понедељка, 31. октобра.

“Задовољни смо интересовањем младих људи који желе да аплицирају за програм Моја прва плата као што смо задовољни и интересовањем послодаваца који су у претходној фази исказали потребу за више од 24.000 незапослених. За програм се пријавило нешто више од 14.000 од којих је око 10.000 исправно” рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић. 

Мартиновић је навео  да су  послодавци,  који су се јављали у претходној фази програма,   највише тражили средњошколце тако да је природно да су се у овој фази која још траје, на понуђене радне позиције највише јављају управо млади средњошколци.

"Углавном су то административни радници, књиговође, радници у финансијама, али и машинбравари, електротехничари, заваривачи, социјални радници, лекари, медицинске сестре. Широк је спектар занимања која су послодавци тражили што је самим тим велика шанса и за младе људе који могу да конкуришу на конкретна радна места", додаје Мартиновић.

Колико су њихове жеље и профили подударни са потребама послодаваца видеће се током новембра када ће се повезати незапослени и послодавци.

"То је за нас најважнија фаза, јер уколико се понуда и потражња не подударе ни прве две фазе неће имати велики значај. Међутим, ослоњени на добро искуства из прва два циклуса програма у претходне две године, верујем да ћемо ове године успети да ангажујемо 10.000 младих колико је програмом предвиђено", истакао је Мартиновић.

Од 1. новембра почиње селекција незапослених од стране послодаваца, при чему ће првих 15 дана кадрове бирати послодавци из приватног сектора, а друга половина је резервисана за јавни сектор.

Децембар је предвиђен за закључивање уговора, када ће  један број незапослених почети да ради, док  ће остали са радним оспособљавањем кренути почетком следеће године.