Вести

20.09.2022.

Мартиновић: За програм Моја прва плата пријавило се 5000 послодаваца

За програм Моја прва плата, чији је трећи циклус у току, до сада се пријавило око 5.000 послодаваца, који су огласили око 8.200 радних места и исказали интересовање за близу 12.000 незапослених, изјавио је за Тањуг директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

"Пријављивање послодаваца траје до четвртка, 22. септембра а имајући у виду нашу навику да све радимо у последњи час, за очекивати је да ће број пријављених послодаваца и оглашених радних места за ангажовање младих бити још већи", навео је Мартиновић.

Према речима директора НСЗ Мартиновића, пријављују се послодавци из свих крајева Србије, али ипак по броју пријављених захтева предњаче Београд и Нови Пазар, а следе Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Јагодина.

Када је реч о делатностима пријављених послодаваца и образовним профилима које траже, Мартиновић наводи да је највише захтева исказано за средњом стручном спремом.

"Углавном је то администрација, трговина, право, економија. Дакле, траже се књиговође, рачуновође, али и конобари, медицинске сестре, васпитачице. Имамо захтеве за великим бројем трговаца у малопродаји, за администраторима система али с обзиром да је оглашено око 8.000 радних позииција моземо да кажемо да сви профили имају шансе у овом програму", истакао је он.

Мартиновић је додао да би незапослени већ сада требало да се припреме и информишу како би  могли да конкуришу, јер  се ближи крај прве фазе, односно пријављивање послодаваца и почиње друга фазе када се пријављују незапослени млади. 

Пријављивање незапослених почиње 3. октобра и траје до краја месеца, а они ће све информације о исказаним потребама послодаваца и оглашеним радним позицијама моћи ће да нађу на сајту Националне службе за запошљавање као и на порталу Моја прва плата.

Предвиђено је да се у програм укључи 10.000 незапослених до 30 година.

Они, објашњава саговорник Тањуга, могу да конкуришу код једног послодавца на више позиција и код више послодаваца.

"Ангажују се на девет месеци, а за то време они са високом стручном спремом добијају по 30.000 динара а са средњом по 25.000 динара. Национална служба за запошљавање, осим новчаног дела уплаћује и наканду за случај повреде на раду или професионалног обољења", наводи Мартиновић, и додаје да је искуство из претходна два циклуса овог програма показало да и послодавци младима које ангажују додатно плаћају из својих средстава.

То, истиче Зоран Мартиновић, свакако делује стимулишуће на незапослене као и чињеница да је око 40 одсто младих који су учествовали у ранијим, већ завршеним програмима, добило посао.