Вести

19.01.2023.

Мартиновић за зајечарску ТВ Т1 о резултатима и плановима НСЗ

У среду, 18. јануара, зајечарска телевизија Т1 угостила је директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића. У једночасовном разговору било је речи о активностима и резултатима оствареним у претходној години, али и о актуелним плановима.

Стиче се утисак да је овим гостовањем детаљно осликана  активност НСЗ у прошлој години и да су на прецизан начин дефинисане све будуће активности које су планиране за ову календарску годину.

Према важећем акционом плану, предвиђене мере активне политике запошљавања биће активиране до средине фебруара, када се очекују и овогодишњи јавни позиви. Према речима директора НСЗ, субвенције за незапослене и послодавце неће имати значајније измене у односу на прошлу годину, осим за износе који су везани за минималну цену рада.

Било је речи и о програму „Моја прва плата“. Исказано је задовољство да овај програм активира велики број послодаваца и младих са евиденције незапослених. Говорило се и о осталим мерама које су доступне незапосленим лицима и послодавцима, о обукама и дуалном образовању.

Када су сајмови запошљавању питању, осим стандардних,  директор Мартиновић се осврнуо и на виртуелне сајмове запошљавања, које је Служба реализовала у сардњи са немачким ГИЗ-ом, истакавши да они нису покрили потребе свих незапослених, али да су у датим околностима пандемије били значајна спона између тражиоца запослења и послодаваца.

На крају разговора Мартиновић је позвао тражиоце запослења да се пријаве на евиденцију НСЗ јер, како је истакао, тако ће бити размотрене њихове потребе за запослењем, а биће им доступне и све мере и активности које пружа Национална служба за запошљавање.