Вести

05.04.2024.

Министарство и НСЗ потписали Споразум о учинку за 2024. годину

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић потписали су Споразум о учинку Националне службе за запошљавање за 2024.годину, који ће омогућити спровођење мера активне политике запошљавања, за шта је у овој години из буџета Републике Србије опредељено 7,75 милијарди динара.

- У временима када држава бележи стални раст броја запослених, константно смањење незапослености, када смо у четвртом кварталу прошле године забележили незапосленост мању него у истом периоду претходне године, а која је била на нивоу 9,1 посто, а рекордно високу запосленост од читавих 50,5 посто. У време када смо имали повећање броја запослених, регистровано запослених за 2,2 посто и када је број незапослених смањен  за преко 39.300 људи, право је задовољство бавити се оваквим послом,“ рекао је министар Селаковић.

Подсетивши да је такав резултат постигнут захваљујући озбиљној, одговорној, економској и политици запошљавања, коју је започела још Влада председника Александра Вучића 2014. године спровођењем озбиљних  фискалних реформи, Селаковић је рекао да је Србија успела да озбиљно смањи незапосленост, са тадашњих 25,9 посто, на садашњих 9 посто. Потписаним Споразумом предвиђено је да из буџета Република Србија финансира различите мере активне политике запошљавања, што ће бити у корист грађана који су незапослени и наше привреде.

- Ове године наша држава је обезбедила више од 7 милијарди динара средстава која ће бити утрошена на овакав начин, али то није све. Поред тога ми смо за професионалну рехабилитацију и стимулисање запошљавања особа са инвалидитетом определили 550 милиона динара и први пут ове године крећемо у спровођење пилот пројекта Гаранције за младе, које ће спроводити филијале Националне службе за запошљавање у Сремској Митровици, Крушевцу и Нишу. За то је држава обезбедила додатних 200 милиона динара, како бисмо се припремили да за наредне три године уђемо у потпуно спровођење Гаранције за младе и његову примену на територији наше земље - истакао је Селаковић.

Министар је рекао да је захваљујући мерама активне политике запошљавања, у претходној години запослено 17. 865 наших грађана, а да је преко 10.700 припадало женском полу, да су жене биле апсолутно примарне у запошљавању прошле године кроз мере активне политике запошљавања.

- Ово је Србија која не стаје, која неће да стане, не сме да стане и која убрзано наставља са својом политиком рада, запошљавања и стварања - истакао је министар Селаковић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је најавио да ће та служба кренути у интензивну кампању како би послодавце и незапослене информисали о бенефитима програма, које субвенције могу да користе, као и који су то програми мера активне политике запошљавања, који су према његовим речима, намењени теже запошљивим категоријама и сва средства су намењена приватном сектору.

- Верујемо да ће активности које предузимамо и наша сарадња са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и осталим партнерима, уз посебан нагласак на смањењу незапослености и подршци рањивим категоријама, резултирати мерљивим и одрживим променама на тржишту рада које ће, уз остале мере и инвестиције које предузима Влада Републике Србије у свим секторима привредних активности, допринети економском расту и социјалној стабилности наше земље - поручио је Мартиновић.