Вести

16.10.2023.

На крагујевачком Сајму запошљавања додељени уговори корисницима програма

Филијала Крагујевац Националне службе за запошљавање организовала је Сајам запошљавања, 12. октобра, у просторијама Црвеног крста, на којем је учествовало 20 послодаваца са понудом од око 400 слободних радних места.

Догађају су присуствовали генерални директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, члан градског већа за привреду Радомир Ерић, директор Регионалне привредне коморе Предраг Лучић и начелник Одељења за локални и економски развој Саша Соковић.

Међу компанијама, учесницама манифестације, били су: Shenchi Automative Parts, WKG, Yanfeng, Becchis Osiride, MIND Group, Trigo Serbia, Forma ideale, Nikom, Mlekara Kuč – company, Trnava promet, Telekom Srbija, Autoprevoz Janjušević, Leoni Wiring Systems, PMC Automotive, HK Proleter и други.

Незапослени су имали прилику да конкуришу за најразличитија радна места, али је највише слободних послова било понуђено кандидатима машинских и металских занимања, од трећег до седмог степена стручне спреме (бравари, алатничари, заваривачи, оператери на ЦНЦ машинама, дипломирани машински инжењери различитих смерова...). Поред тога, сви заинтересовани су имали прилику да своје радне биографије предају послодавцима и за позиције магационера, оператера у производњи, кувара, дипломираних економиста...

Послодавци су на сајму могли да обаве разговоре са потенцијалним кандидатима, да се ближе упознају, а уједно добију и све актуелне информације о програмима и мерама које спроводи Национална служба за запошљавање.

У оквиру манифестацје, представници локалне НСЗ и Градске управе доделили су уговоре корисницима овогодишњих програма самозапошљавања и запошљавања незапослених лица из категорије теже запошљивих. Ови програми се спроводе у оквиру Споразума према којем је за реализацију активних мера запошљавања у 2023. години издвојено укупно 19 милиона динара, од чега удео локалне самоуправе износи 10.370.000 динара, а удео НСЗ 8.630.000 динара. Поред ова два програма, Споразумом за ову годину је договорено и спровођење јавних радова.

Према речима Зорана Мартиновића, програм самозапошљавања један је од најатрактивнијих програма усмерених на незапослене који се налазе на евиденцији НСЗ. Он је прецизирао да је планом утврђено да се у започињању сопственог посла на нивоу целе Републике ове године подржи чак 4.000 незапослених.

Иначе, у овој години Филијала Крагујевац НСЗ је на нивоу Шумадијског округа одобрила доделу 150 субвенција за програм самозапошљавања, на основу чега су регистроване различите делатности, како интелектулне, тако и производне и услужне, почев од адвокатских канцеларија, стоматолошких ординација и књиговодствених агенција, преко производње у металској, текстилној и дрвно прерађивачкој области, до различитих услужних делатности.

У Крагујевцу је на крају септембра ове године евидентирано укупно 12.373 незапослених, док их је у истом периоду прошле године било 14.471. У Шумадијском округу је на крају септембра било 19.946 незапослених, а у истом периоду прошле године их је било 22.837, што јасно указује на континуирани наставак тренда пада незапослености.