Вести

05.04.2023.

На сајму у Сомбору послодавци тражили 400 радника

У Спортском центру „Соко“ у Сомбору 31. марта је одржан пролећни Сајам запошљавања, који је окупио велики број послодаваца и тражилаца запослења, будући да су 34 компаније имале потребу да запосле преко 400 нових радника.

Разнолика и богата понуда слободних послова омогућила је свима који су дошли на сајам у потрази за запослењем да се у непосредном контакту представе већем броју компанија и од њих добију информације о условима рада и конкретним пословима које нуде.

У понуди су били послови за високу и средњу стрчну спрему, као и за неквалификоване. Тражиоци запослења са високом стручном спремом имали су прилику да конкуришу на радне позиције дипломираних правника, машинских и електро инжењера, технолога, шефова рачуноводства и инжењера безбедности на раду. За средњу стручну спрему радници су тражени за послове продаваца, касира, аранжера, кондуктера, административних радника, билетара, бродомонтера, бравара, заваривача и многих других. За кандидате без квалификација у понуди су били послови оператера у производњи, хигијеничара, сточарских манипуланата, тракториста...

Уз послодавце са територије Западнобачког округа, на сајму су се представили и послодавци из Суботице и Сенте, који су у понуди за своје запослене имали и организован превоз до посла, па чак и обезбеђен смештај за раднике из других градова. Наиме, актуелне промене на тржишту рада повећале су мобилност тражиоца запослења, а јасно је уочљива и промена пословне политике послодаваца, која је усмерена на обезбеђивање што квалитетнијих кадрова.

Националној служби за запошљавање на сајму су се придружили и локални социјални партнери, као што су ПИО Фонд, РФЗО, представници градске Управе, Привредне коморе, Центра за социјални рад и Туристичке организације, тако да су посетиоци могли да се информишу и о услугама ових институција. На манифестацију су долазили и матуранти завршних разреда средњих школа, како би се упознали са понудама на тржишту рада и у складу са тим сагледали могућности за запослење или наставак школовања.