Саопштења

20.06.2022.

Национална служба за запошљавање и ГИЗ поново отварају саветовања за миграције

Грађанима који су се вратили или размишљају о повратку у Србију, као и онима који желе да се информишу о регуларним начинима одласка у иностранство, поново су доступна директна саветовања у Немачком информативну центру за миграције, стручно образовање и каријеру (ДИМАК) који послује у сарадњи са Националном службом за запошљавање (НСЗ).

Саветовалиште које је почело са радом 2016. године, пружа различите видове подршке у реинтеграцији повратника у Србији: професионално усмеравање, тражење посла, покретање бизниса. Међу многобројним услугама су и стручне квалификације и обуке, психосоцијална подршка, али и информисање о ризицима ирегуларних и предусловима за регуларне миграције.

У новореновираним просторијама у Дечанској 8 у Београду, грађанима ће заједно са ДИМАК саветницима бити доступни и саветници Миграционих сервисних центара НСЗ (МСЦ) сваког радног дана у периоду од 08.30 до 12.30 часова, као и у Комесаријату за избеглице и миграције у Народних хероја 4.

Нове канцеларије свечано су отворили директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, заменик директора НСЗ Петар Јарић и руководилац ДИМАК центра Марија Богдановић. 

„Поновним отварањем ДИМАК центра и удруживањем саветника наших Миграционих сервисних центара и саветника ДИМАК за рад са истог места додатно се оснажује постојећа добра сарадња између МСЦ и ДИМАК, у смислу размене информација и позитивне праксе у раду са корисницима, као и новим средставима за финансирање програма и мера активне политике запошљавања”, навео је Зоран Мартиновић, директор НСЗ. 

Како је истакла руководилац ДИМАК, Марија Богдановић, широк спектар информација које пружају саветници имају велики значај за појединце који се враћају у земљу. 

„Од почетка глобалне иницијативе „Повратак у нове шансе” Министарства за економску сарадњу и развој СР Немачке које у Србији спроводи Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ) до сада је пружено преко 134.200 мера подршке појединцима, од чега преко 20.500 за повратнике из Немачке. Током пандемије Ковида 19, саветници ДИМАК су били доступни клијентима путем телефона и интернета, после више од две године поново су могућа за директна, лична саветовања“, рекла је Богдановић и додала да ће почев од краја јуна 2022. грађанима у још шест градова широм Србије бити омогућена директна саветовања у ДИМАК хот-спотовима, новим саветовалиштима унутар филијала МСЦ. 

Данијела Функе, директорка канцеларије ГИЗ у Србији, истакла је потребу за разумевањем и ефикасном подршком свих категорија миграната – почев од повратника, преко емиграната, до осетљивих група локалног становништва које самим тим представљају потенцијалне мигранте.

„Прилике за запослење и побољшање животних услова постоје и у земљи, иако су многи заинтересовани за рад у иностранству. Поштујући сваку индивидуалну одлуку, ДИМАК чини да ове прилике буду транспарентне и доступне свима. Посебно је осетљивим групама потребна наша подршка са фокусом на активну политику запошљавања за брзу интеграцију”, закључила је она. 

ДИМАК центар је резултат спровођења глобалних програма „Миграције за развој” (ПМЕ) и Миграције и дијаспора (ПМД) од стране ГИЗ у Србији.