Вести

07.02.2023.

Незапослени Неготинци на обуци за књиговодство

У просторијама Испоставе Неготин борске Филијале Националне службе за запошљавање почетком фебруара свечано су уручени уговори за 13 незапослених полазника онлајн обуке за вођење пословних књига.

Нова група полазника ће током наредних месец дана имати приступ порталу на ком се налази литература из области вођења пословних књига. Обука је организована кроз три модула: Ексел – почетни и напредни ниво, Вођење пословних књига и Буџетирање. Дневну и недељну динамику рада полазници сами одређују тако што материјалу за учење могу да приступе у било које доба дана. Да би стекли уверење о завршеној обуци, полазници су у обавези да након сваког од ових модула успешно заврше и одговарајуће тестове.

Иначе, након што је, током пандемије корона вируса, НСЗ креирала и успешно реализовала онлајн обуке које представљају подршку незапосленима у активном тражењу посла и укључивању у програме и мере запошљавања, крајем 2022. је започето и са реализацијом одређених онлајн обука за тржиште рада. На овај начин Национална служба је и у кризним временима наставила да континуирано улаже и излази у сусрет потребама незапослених суграђана.

Приликом обраћања окупљеним полазницима на додели уговора, в.д. директора Филијале Бор НСЗ Лидија Начић је истакла да неко време у понуди није било обука за тржиште рада и да су онлајн обуке новина, те да је веома задовољна интересовањем  незапослених за овај вид усавршавања.

- Поносна сам што смо у прилици да вам понудимо и овакву могућност за стицање додатних знања и вештина и што је Филијала Бор својим ангажовањем обезбедила места за велики број полазника    - рекла је Начићева, након чега је најавила предстојеће јавне позиве НСЗ за ову годину, поручивши полазницима обуке да се информишу о могућностима да се након обуке укључе у неки од програма или мера активне политике запошљавања.

Један од полазника обуке за књиговодство Драган Флутурецић је рекао да му таква обука пуно значи јер планира да покрене сопствени посао и, мада се неће бавити књиговодством, важно му је да научи нешто више о тој области како би боље сарађивао и разумео рад књиговођа.

Онлајн обука за вођење пословних књига се већ реализује за једну групу незапослених из Бора и једну из Мајданпека, а планирано је да се у марту у њу укључи још једна група полазника, што ће омогућити да укупно 41 незапослена особа стекне и усаврши нова знања и вештине. Поред ове обуке, у децембру прошле године је за незапослене са подручја Филијале Бор НСЗ започела и реализација онлајн обуке за дигитални маркетинг.