Вести

24.04.2024.

Ниш постао богатији за још 74 млада предузетника

Филијала Ниш Националне службе за запошљавање је 23. априла организовала у Официрском дому свечану доделу уговора корисницима програма самозапошљавања по пројекту Гаранција за младе ИПА 2020. Одлуком о додели субвенције обухваћена су укупно 74 незапослена лица.

Уговоре за покретање самосталне делатности незапосленима је уручио директор нишке Филијале НСЗ Бобан Матић, пожелевши им успех у остваривању своје пословне идеје и будућем пословању, нагласивши да су покретањем приватне делатности показали храброст и предузимљивост.

- Као регистровани предузетници имате могућност да нам се јавите и конкуришете за све програме Националне службе за запошљавање који су намењени послодавцима и на тај начин развијате и унапређујете своје пословање уз нашу подршку - нагласио је Матић.

Млади добитници субвенције нису скривали оптимизам и радост што су добили финансијску подршку за реализацију својих идеја. Професорка енглеског језика Вања Савић Здравковић је објаснила да има у плану отварњање школе страног језика, у чему ће јој, како је рекла, добијена средства бити од велике помоћи.

- Љубав према језицима и едукацији других имам од детињства. Желим да покренем породични бизнис са супругом који се бави француским језиком. Имам велика очекивања од покретања школе страног језика и надам се добром одазиву људи с обзиром на то да су страни језици постали наша свакодневица - рекла је ова будућа предузетница.

Њен колега са обуке Михаел Станојевић се определио за покретање производње бетонске галантерије - фигура, чесми, роштиља, бехатон плоча и сличних ствари.

- Идеју сам добио пре пар година док сам још био у средњој школи. Очекујем да ће посао добро кренути пошто сам добар познавалац дигиталног маркетинга, и да ће ми то у многоме помоћи у ширењу посла, јер ћу своје производе рекламирати и на друштвеним мрежама Инстаграму и Фејсбуку - истакао је Станојевић.

Машински инжењер Никола Мирковић, који планира покретање производње за обраду дрвета и израду поклона од дрвета и шперплоча, каже да је све кренуло из хобија када је пријатељима правио поклоне за одређене догађаје.

- Све то ми се допало, а добио сам и подршку других да наставим у том правцу. Сада пошто сам био на евиденцији незапослен, осмелио сам се да покренем сопствену производњу - објаснио је Мирковић.

Јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање незапослених лица која су укључена у Програм Гаранција за младе ИПА 2020 био је отворен до 29. марта 2024. године. Субвенција се додељивала у једнократном износу од 300.000 динара, односно 330.000 динара за особе са инвалидитетом (ОСИ), ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, као и оснивања привредног друштва, уколико оснивач заснива у њему радни однос.