Вести

26.10.2012.

Нови почетак за ''Прву Петолетку''

Industrijska proizvodnja u ''Prvoj petoletki'' je dugo godina bila vodeća privredna grana i pokretač razvoja svega što Trstenik danas ima, kao pozitivno nasleđe u ostalim oblastima. Kompanija u ovom trenutku prolazi kroz proces restrukturiranja i već je angažovana na pronalaženju strateškog partnera, kako bi sigurnu budućnost obezbedila što pre. Trenutno zapošljava oko 4.000 radnika i ima odličnu sradnju sa Nacionalnom službom, uz čiju pomoć je u proteklom periodu u svoje redove primila još 200 novih radnika. Kompaniju je danas posetio direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Dejan Jovanović, kako bi sa menadžmentom fabrike utvrdio pravce buduće uspešne saradnje.

Grad Trstenik je svoj ugled gradio na razvijenoj industrijskoj proizvodnji u ''Prvoj petoletki'', koja je maksimalan obim proizvodnje i prodaje dostigla u periodu 1985-1989. godine. Privatizacija ovog giganta, od koga zavisi i sudbina čitavog grada, predstavlja veliki problem, pa čak i izvesnu pretnju za dalju egzistenciju fabrike. U septembru 2010. godine pokrenut je postupak restrukturiranja, bez čega holding ne može biti prodat metodom javnog tendera ili javne aukcije. U ovom trenutku kompanija nastoji da podmladi svoj kadar i privuče mlade i obrazovane kadrove.

„U narednom periodu ćemo imati veću potrebu za stručnim radnicima i inženjerima različitih profila, a insistiraćemo i na dodatnom osposobljavaju mladih stručnjaka za rad na novim tehnologijama, kako bi bili u stanju da prate konkurenciju u ovoj oblasti. Uz pomoć državnih institucija i eventualnu pomoć nekog investitora, zamenićemo zastarelu opremu i na taj način povećati svoju efikasnost", naglasio je Ljubisav Panić, direktor ''Prve petoletke''. U ovim nastojanjima menadžmentu fabrike mnogo znači pomoć države i institucija kao što je Nacionalna služba za zapošljavanje.

„NSZ je doprinela poboljšanju starosne strukture zaposlenih u preduzeću, jer je jedan deo starijih zaposlenih iskoristio mogućnost posebne naknade kroz program 'Pet godina do penzije'. Takođe uz našu pomoć i saradnju, stotinu mašinskih tehničara je osposobljeno i prekvalifikovano za metaloglodače i metalostrugare", rekao je Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, i naglasio da ohrabruje činjenica da je više od polovine obučenih radnika ostalo da radi u fabrici. Jedan od njih je i Mikica Cvetković, koji se uz pomoć NSZ prekvalifikovao i zaposlio u ''Prvoj petoletki'': ''Nakon obuke nastavili smo da učimo zanat od starijih kolega. Veoma smo zadovoljni prilikom koja nam je pružena, kao i uslovima rada".

Proizvodi ''Prve petoletke'' prisutni su na svim kontinentima. Najvažniji poslovni partner ove fabrike je ruska firma KAMAZ, a ''Prva petoletka'' je orijentisana i na tržište Zapadne Evrope i Belorusije. Izvozi u Italiju, Nemačku, dok je dobru saradnju ostvarila i sa domaćim firmama, kao što su IMT Beograd, IMR Rakovica, FAP, GSP Beograd i dr. Holding ''Prva petoletka'' u svom sastavu ima zavisna i nezavisna društva. U ovom trenutku čitav sistem zapošljava blizu 4000 radnika.

Kompanija ima punu podršku lokalne samouprave, koja joj je omogućila da svoje dugove reguliše kroz razmenu imovine.

„Prva petoletka je jedan od najvećih privrednih subjekata na nivou cele Srbije i predstavlja okosnicu razvoja ovog kraja. Treba im pružiti podršku kako bi prevazišli postojeće probleme. Hrabri činjenica da pre dve godine mladi ljudi nisu bili zainteresovani za posao u ovoj kompaniji, a na današnjem sajmu je najveće interesovanje vladalo upravo na štandu Prve petoletke", naglasio je predsednik Opštine Trstenik, Miroslav Aleksić.