Саопштења

13.04.2021.

НСЗ и ГИЗ: Улагање у вештине и знања незапослених

Национална служба за запошљавање, уз подршку Програма „Миграције за развој“ који се спроводи у сарадњи са ГИЗ-ом, обезбедила је бесплатну онлајн обуку из области књиговодства и рачуноводства, за незапослене који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Бесплатне обуке управо похађа 200 полазника, који имају прилику да стекну одређена знања и вештине из области књиговодства и рачуноводства, добију сертификат и припреме се за нове пословне могућности и изазове. С обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију изазвану пандемијом коронавируса, обуке се спроводе онлајн.

“Од укупног броја полазника, 190 су жене, а 15 повратници из Немачке и других земаља. Занимање књиговође је веома тражено на тржишту рада, а с обзиром на услове и начин пословања, овај посао се обавља несметано и за време пандемије Ковида-19”, рекао је Зоран Мартиновић, директор НСЗ.

Глобални програм „Миграције за развој” део је шире иницијативе „Повратак у нове шансе“, коју финансира немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Обуком ће бити унапређена знања и вештине полазника на пољу рачуноводства и књиговодства и омогућити им да самостално пружају књиговодствене услуге - финансијске и рачуноводствене и врше припрему финансијских и пореских извештаја.