Вести

15.04.2022.

НСЗ на 27. Републичком такмичењу саобраћајних школа у Нишу

У Нишу је 6. и 7. априла одржано 27. Републичко такмичење саобраћајних школа, у оквиру ког су представници нишке Филијале Националне службе за запошљавање организовали едукативне радионице “Како написати ЦВ“ и “Каријерно вођење и саветовање“, намењене ученицима свих средњих школа у нашој земљи.

Догађај су, под покровитељством Секторског већа за саобраћај и услуге транспорта, организовали Заједница саобраћајних школа Републике Србије, Унија послодаваца Србије, Завод за унапређивање образовања и васпитања, Технолошки центар Ниш и Средња стручна школа Ниш, у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

Током такмичења на ком су ученици имали прилику да покажу своја теоретска и практична знања, вештине и способности стечене школовањем, био је организован и округли сто на тему „Улога стручног образовања у решавању проблема недостатка професионалних возача“ на ком су учествовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Заједнице саобраћајних школа, Пословног удружења „Међународни транспорт“, Уније послодаваца Србије, Одељења за развој односа са послодавцима НСЗ, Универзитета и академија струковних студија, Агенције за безбедност саобраћаја и Војске Србије, док су као гости присуствовали представници образовних институција и ученика земаља из Региона западног Балкана.

На Округлом столу разматрана су питања недостатка кадрова и дефицитарност занимања у области транспорта људи и робе, због чега је указано на значај повезивања образовних институција са једне стране и представника привреде и послодаваца са друге ради размене информација о тренутним и будућим кадровским потребама у овој области. Како је закључено, на тај начин млади људи у образовном систему би на време стекли квалитетнија знања и одговарајућу праксу, што би им омогућило бржи долазак до првог запослења.

Сви учесници округлог стола су том приликом упознати и са услугама и мерама Националне службе за запошљавање и модалитетима државне подршке младима и послодавцима приликом запошљавања.