Вести

24.10.2023.

НСЗ на конференцији о дигиталној трансформацији

У београдском хотелу „Hyatt” 18. октобра је одржана конференција посвећена дигиталној трансформацији: „Western Balkans Competitiveness Outlook - Digital Transition in Serbia“, којој су присуствовали директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и сарадници.

Конференцију су отворили премијерка Србије Ана Брнабић, генерални секретар ОЕЦД-а Матијас Цормани и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

У оквиру овог догађаја покренута је дискусија о тренутним достигнућима српске политике у области дигиталне трансформације, као и о будућим изазовима и политичким опцијама за њену бржу имплементацију.

Представници ОЕЦД-а су истакли велики напредак који је Србија остварила у овој области, а посебно да је наша земља прва на Западном Балкану која је усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције.

Током разговора је указано на досадашње резултате који су постигнути у дигитализацији великог броја процеса у различитим областима и делатностима, а који за циљ имају олакшавање приступа грађана комуникацији са различитим институцијама система, како би лакше могли да остваре своја права.

Представљени су и позитивни примери других земаља у процесу дигитализације услуга, уз закључак да је ова област неодвојива од Зелене агенде и даљег развоја система заштите животне средине и употребе обновљивих извора енергије.