Саопштења

14.06.2013.

Одобрено 306 проjеката jавних радова за 2013. годину

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Siniša Nadbantić saopštio je danas da je Upravni odbor Službe ove godine odobrio 306 projekata u okviru javnih radova na kojima će posao dobiti 2.271 građanin.

Iz budžeta Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike u ovoj godini je za te projekte izdvojeno 500 miliona dinara, s tim da će 190 miliona od navedenog iznosa biti utrošeno u okviru realizacije javnih radova kroz zajedničke javne pozive Nacionalne službe za zapošljavanje i jedinica lokalne samouprave.

Najviše projekata odobreno je za socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti – 144 na kojima će biti zaposleno 923 lica, zatim iz oblasti zaštite životne sredine i prirode - 114 na kojima će se uposliti 956 lica, kao i 48 projekata izgradnje infrastrukture na kojima će raditi 392 lica.

Nezaposleni će raditi na poslovima pomoći starima i socijalno ugroženim licima, zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa, obnavljanju i izgradnji puteva, nasipa, kanala, mostova, kanalizacione i vodovodne mreže, kao i na sanaciji divljih deponija, čišćenju i održavanju obala reka, jezera, kanala, odvoda i javnih površina.

Zaposlenima na poslovima javnih radova mesečno će biti isplaćivane zarade prema stepenu stručne spreme i to 23.000 za I i II stepen, 24.000 za III i IV, 25.000 za V i VI i 26.000 za VII stepen stručne spreme, kao i troškovi dolaska i odlaska sa posla.

Nezaposlena lica angažuju se na period od šest meseci, a prioritet imaju korisnici novčane socijalne pomoći, mladi, višak zaposlenih, stariji od 50 godina, dugoročno nezaposleni, nezaposleni bez kvalifikacija ili niskokvalifikovani, osobe sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti, ruralno stanovništvo, žene, izbegla i raseljena lica, povratnici prema Sporazumu o readmisiji, deca bez roditeljskog staranja, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, samohrani roditelji i roditelji dece sa smetnjama u razvoju.