Вести

10.03.2023.

Око 1000 радних места на Сајму запошљавања у Новом Саду

Сајам запошљавања који је одржан 9. марта у аули Мастер центра Новосадског сајма, био је по 33 пут место сусрета понуде и потражње на тржишту рада у Новом Саду. Око 1000 радних места, највише у области трговине, производње, администрације, угоститељства и ИТ индустрије било је на располагању посетиоцима који су дошли на сајам у потрази за послом. Своје понуде представило је више од 60 компанија, а највећу шансу да пронађу посао имали су оператери у производњи, трговци, фризери и козметичари, али и ИТ, машински и електроинжењери, као и архитекте, технолози, ветеринари и фармацеути. Послодавци су такође тражили и кандидате који добро говоре неки од страних језика за рад на позицијама агената корисничке подршке.

„Национална служба за запошљавање ће наставити да развија и унапређује овакве манифестације јер су се оне показале веома ефикасним“,  рекао је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, који је са директорком Филијале Нови Сад Татјаном  Видовић и директорком Покрајинске службе за запошљавање Снежаном Седлар, обишао послодавце и са љима разговарао  о изазовима са којима се сусрећу на данашњем тржишту рада. „За ову врсту манифестације постоји велико интересовање незапослених, али и послодаваца, о чему сведочи податак да је у протеклој години у целој Србији одржано преко 60 сајмова на којима се запослило око 10.000 људи, а после два прошлогодишња новосадска сајма запошљавања, посао је добило више од 900 незапослених“, рекао је Мартиновић. Коментаришући чињеницу да се и на овом сајму нуди низ занимања која су дефицитарна на нашем тржишту, директор Мартиновић је истакао да је веома важно едуковати ученике током образовног процеса да се усмеравају на оне области рада које су тражене на тржишту и у којима ће лакше наћи посао. 

Велики број посетилаца различитог годишта и образовних профила који су у потрази за послом, на лицу места су се, кроз разговор са послодавцима, информисали о условима и критеријумима за запошљавање, али и конкурисали остављајући своје радне биографије.

Једна од компанија која је на овом сајму тражила раднике је и  „COFICAB SERBIA“ из Деча. Представили су своја слободна радна места у сектору производње, финансијама и контролингу.  Представница компаније која је разговарала са заинтересованим кандидатима задовољна је њиховим одзивом: „До сада смо поразговарали са двадесетак потенцијалних кандидата који су изразили жељу да аплицирају на неку од позиција у нашој компанији. Међу њима има кандидатата који нам по својим квалификацијама, знањима и искуству одговарају и верујем да ћемо са некима од њих и остварити сарадњу.“

Са друге стране, у потрази за послом, овај сајам је посетио Мирослав Бубњевић, трговац по струци, али и са дугогодишњим искуством на пословима физичко-техничког обезбеђења. Нада се успеху и каже да има вољу и жељу да ради: „Радио бих послове на којима већ имам искуства, али и нешто ново јер имам жељу да научим и нове ствари.“

На сајму су били и многи ученици завршних година основних и средњих школа како би се при одабиру будућег занимања  информисали  о потребама тржишта рада и актуелном понудом послова.

Веома посећен је био и штанд Националне службе за запошљавање на којем су се незапослени и послодавци интересовали за актуелне конкурсе и програме НСЗ који су недавно објављени, а путем којих ће, кроз директну финансијску подршку, више од 21.000 незапослених ове године моћи да добије посао.

Ово је био први сајам запошљавања у овој години који заједно организују Филијала Нови Сад и Град Нови Сад, а следећи је планиран на јесен, у новембру.