Оснаживање младих ромских породица

Пројекти 27.01.2022.

Министарство спољних послова Немачке је подржало Пројекат „Оснаживање младих ромских породица” који су спровели АДРА Србија и СОС Дечија села Србија у сарадњи са АДРА Немачка. Циљ пројекта био је да помогне Ромима да изађу из сиромаштва путем економског оснаживања и стручног усавршавања. Национална служба је као сарадник на пројекту подржала  имплементацију пројектних активности кроз упућивање корисника на обуку.

На овом пројекту, корисници су били млади Роми од 16 до 30 година који живе у два ромска насеља „Земун поље“ и „Марија Бурсаћ“ и два насеља за социјално становање „Др Иван Рибар“ и „Камендин“. Жене су чиниле 50 одсто  корисника. Главни партнер на пројекту била је Основна школа „Бранко Пешић“. У току пројекта одабрано је 107 корисника за процес стручног оспособљавања у лиценцираној образовној институцији у три циклуса од по три месеца. Циљ је био да се 25 лица запосли након завршетка пројекта (током трајања пројекта је запослено 10 лица). Највећи успех постигли су полазници који су завршили обуке за пекаре, куваре и посластичаре. Сви корисници који су успешно завршили курсеве, добили су грантове у виду опреме за рад. Њих 29, који су се издвојили као најбољи на курсевима, добили су шансу за додатну обуку/плаћену праксу у разним компанијама. Корисницима  који немају завршену основну школу је омогућено да упоредо са стручном обуком, по убрзаном процесу заврше и основну школу у  ОШ „Бранко Пешић“. У оквиру обуке за професионално образовање, представници ОШ „Бранко Пешић“ пружили су полазницима менторску подршку у тражењу посла.

У оквиру пројекта је основан Центар за подршку породици, како би се помогло социјално угроженим ромским породицама са територије општина Нови Београд и Земун, који поред индивидуалне психо-социјалне помоћи пружа и групни саветодавни рад за угрожене родитеље и децу, подршку у образовању, као и материјалну помоћ у виду средстава за живот у зависности од потреба и процене сарадника. У систем подршке Центра за подршку породице је током пројекта било укључено 60 породица из ромских насеља Марије Бурсаћ, Плави Хоризонти, Грмеч и насеља за социјално становање Камендин и Др Иван Рибар.

Донатор: Министарство спољних послова Немачке
Носилац пројекта: АДРА-Фондација Адвентистички добротворни рад
Период имплементације: септембар 2016 - август 2017. године
 

Прочитај више

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати