Послови

15.05.2024.

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У ЛЕСКОВЦУ

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У ЛЕСКОВЦУ

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У ЛЕСКОВЦУ

оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА

I Орган у коме се радно место попуњава: Основно јавно тужилаштво у Лесковцу, Косте Стаменковић 16, Лесковац.

II Радна места која се попуњавају:

1. Јавнотужилачки помоћник у звању виши јавнотужилачки сарадник које је уподобљено звању самостални саветник

Опис послова: Помаже главном јавном тужиоцу и јавном тужиоцу, израђује нацрте аката, прима на записник пријаве, поднеске и изјаве грађана и самостално или под надзором главног јавног тужиоца или јавног тужиоца врши послове предвиђене законом и другим прописом.

Услови: стечено високо образовање из научне области правне науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит и најмање две године радног искуства у струци након положеног правосудног испита и потребне компетенције за ово радно место.

2. Радно место за финансијско пословање у звању сарадник

Опис послова: Врши обрачун плата и осталих примања и накнада, саставља платне спискове, спискове за обуставе, води дневну благајну и врши исплату из благајне, саставља благајнички извештај, даје податке о примањима запослених и издаје потврде запосленима, саставља извештај о платама и другим примањима, образац М-4 и друге прописане обрасце за плате, остала примања и накнаде, води дневник службених путовања, пословене књиге, исплаћује рачуне редовне делатности, пише налог или готовински чек, оверава податке за кредите, саставља годишњи обрачун (завршни рачун), саставља финансијски план, периодични обрачун и периодичне извештаје о материјално-финансијском пословању, књижи основна средства, обавља и све друге финансијско аналитичке, књиговодствене и рачуноводствене послове, набавке и друге послове по налогу јавног тужиоца.

Услови: стечено високо образовање из научне области економске науке, на основним академским студијама у обиму од 180 ЕСПБ, основним струковним студијама, односно на студијама у трајању до три године; најмање три године радног искуства у струци; положен државни стручни испит и потребне компетенције за ово радно место.

Радни однос и место рада: Радни однос на неодређено време, Основно јавно тужилаштво у Лесковцу, Косте Стаменковић 16.

III Фазе изборног поступка и учешће кандидата:
Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне, посебне функционалне и понашајне компетенције и фазе у којој се спроводи интервју са комисијом.

1. Провера општих функционалних компетенција:
Свим кандидатима који учествују у изборном поступку прво се проверавају опште функционалне компетенције и то:
- организација и рад државних органа Републике Србије - провераваће се путем писаног теста (са питањима затвореног типа, који кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одговора)
- дигитална писменост - провераваће се решавањем задатака (практичним радом на рачунару)
- пословна комуникација - провераваће се путем писане симулације.
Напомена: У погледу провере опште функционалне компетенције дигитална писменост, ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други писани доказ о познавању рада на рачунару и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције-дигитална писменост, неопходно је да уз пријавни образац (уредно и у потпуности попуњен у делу Рад на рачунару), достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен и кандидата ослободи тестовне провере.
Информације о материјалима за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција могу се наћи на интернет презентацији Основног јавног тужилаштва у Лесковцу http://www.leskovac.ojt.rs/.
Након сачињавања извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, врши се провера посебних функционалних компетенција.

2. Провера посебних функционалних компетенција:
Посебне функционалне компетенције које се проверавају у изборном поступку су:

За радно место јавнотужилачки помоћник:
Посебна функционална компетенција у одређеној области рада Управа у јавном тужилаштву – познавање материјалних и процесних прописа релевантних за надлежност јавног тужилаштва, (провера ће се вршити писаним путем - тест и усменим путем-разговор са кандидатом).
Посебна функционална компетенција за радно место јавнотужилачки помоћник: поседовање знања и вештина за израду нацрта тужилачких одлука и других акта, (провера ће се вршити писаним путем - тест и усменим путем-разговор са кандидатом).
Посебна функционална компетенција за радно место јавнотужилачки помоћник: вештина заступања на главном претесу у кривичном и у другим поступцима пред надлежним судом (провера ће се вршити писаним путем - тест и усменим путем-разговор са кандидатом).
Посебна функционална компетенција за радно место јавнотужилачки помоћник: вештине управљања преткривичним поступком (провера ће се вршити писаним путем - тест и усменим путем-разговор са кандидатом).

Време израде писаног задатка не може бити дуже од једног сата а време за припрему усменог задатка не може бити дуже од пола сата).

За радно место за финансијско пословање:
Посебна функционална компетенција у одређеној области рада: Финансијско материјални послови – познавање буџетског система Републике Србије (провера ће се вршити писаним путем - тест и усменим путем-разговор са кандидатом).
Посебна функционална компетенција у одређеној области рада: Финансијско материјални послови – поступак планирања буџета и извештавање (провера ће се вршити писаним путем - тест и усменим путем-разговор са кандидатом).
Посебна функционална компетенција за радно место за финансијско пословање: Прописи из делокруга радног места – познавање прописа: Закона о јавном тужилаштву, Правилника о управи у јавним тужилаштвима, Закона о државним службеницима, прописа којима се уређују финансијско материјални послови (провера ће се вршити писаним путем - тест и усменим путем-разговор са кандидатом).
Посебна функционална компетенција за радно место за финансијско пословање: Процедуре и методологије из делокруга радног места - познавање подзаконских аката, интерних процедура и других аката органа релевантних за обављање послова радног места за финасијско пословање (провера ће се вршити писаним путем - тест и усменим путем-разговор са кандидатом).

Време израде писаног задатка не може бити дуже од једног сата а време за припрему усменог задатка не може бити дуже од пола сата).
Након сачињавања извештаја о резултатима провере посебних функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу посебних функционалних компетенција, врши се провера понашајних компетенција.

3. Провера понашајних компетенција:
Понашајне компетенције (управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, савесност, посвећеност и интегритет) провераваће се од стране дипломираног психолога на основу интервјуа базираног на основу компетенција и упитника. Након пријема извештаја о резултатима провере понашајних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу понашајних компетенција, приступа се фази у којој се спроводи интервју са комисијом.

4. Интервју са комисијом и вредновање кандидата:
Процена мотивације за рад на радном месту и прихватање вредности државних органа - провераваће се путем интервјуа са комисијом (усмено).
Све наведене компетенције комисија ће проверити у року од три месеца рачунајући од дана истека рока за пријаву на оглас по предметном конкурсу. База питања биће објављена на интернет страници тужилаштва http://www.leskovac.ojt.rs/

IV Рок за подношење пријава: рок за подношење пријава је осам дана и почиње да тече наредног дана од дана објављивања у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање - листу „Послови”. Пријава на јавни конкурс врши се на Обрасцу пријаве за одређено радно место који је доступан на интернет презентацији Основног јавног тужилаштва у Лесковцу http://www.leskovac.ojt.rs/ или у штампаној верзији у Писарници тужилаштва у Лесковцу, Косте Стаменковић 16, канцеларија бр.40.
Образац пријаве мора бити својеручно потписан.

Образац пријаве на конкурс садржи: податке о конкурсу, личне податке, адресу становања, телефон, адресу електронске поште, образовање, стручне и друге испите подносиоца пријаве који су услов за заснивање радног односа, податке о знању рада на рачунару, податак о знању страног језика, додатне едукације, радно искуство, посебне услове, добровољно дату изјаву о припадности националној мањини, посебне изјаве од значаја за учешће у конкурсним поступцима у државним органима. Приликом предаје пријаве на јавни конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве уноси се у образац пријаве након што комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак. Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од три дана од пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави назначио за доставу обавештења.

V Остали докази које прилажу кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка пре интервјуа са конкурсном комисијом:
- биографија са наводима о досадашњем радном искуству;
- оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству Републике Србије;
- оригинал или оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених;
- оригинал или оверена фотокопија дипломе или уверење којом се потврђује стручна спрема која је наведена у условима за радно место;
- оригинал или оверена фотокопија доказа о положеном правосудном испиту/уверење о положеном државном стручном испиту за рад у државним органима. Кандидат без положеног државног стручног испита за рад у државним органима прима се у радни однос под условом да тај испит положи до окончања пробног рада;
- оригинал или оверена фотокопија доказа о радном искуству (потврде, решење, и други акти из којих се може утврдити на којим пословима, са којом стручном спремом и у ком периоду је стечено радно искуство);
- оригинал или оверена фотокопија потврде да кандидату раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа издата од стране државних органа у коме је учесник јавног конкурса био у радном односу;
- оригинал уверење да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци (издато од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије, не старије од 6 месеци);
- други докази о стеченим знањима и вештинама.
Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен.
Одредбом чланова 9. и 103. Закона о општем управном поступку („Службени гласник РС” бр. 18/16, бр.95/18- аутентично тумачење и 2/23 – одлука УС), прописано је, између осталог, да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евнденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама.

Документ о чињеницама по којима се води службена евиденција је: извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству, уверење о положеном правосудном испиту/уверење о положеном државном стручном испиту за рад у држаним органима и уверење да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.

Основно јавно тужилаштво ће прибавити доказе о чињеницама о којима се води службена евиденција изузев уколико наведене доказе кандидат сам достави а у циљу ефикаснијег и бржег спровођења изборног поступка.

Потребно је да кандидат попуни изјаву, која представља саставни део образца пријаве на конкурс за радно место којом се опредељује за једну од две могућности, да орган прибави податке о којима се води службена евиденција или да ће то кандидат учинити сам.

За све доказе који се прилажу у фотокопији, фотокопија мора бити оверена код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним калцеларијама основних судова, односно општинским управама као поверени посао).

Као доказ се могу приложити и фотокопије докумената које су оверене пре 01. марта 2017. године у основним судовима, односно општинским управама.

Фотокопије докумената које нису оверене од надлежног органа неће се разматрати.

Сви докази прилажу се на српском језику, односно уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача.
Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству мора бити нострификована.

VI Рок за подношење осталих доказа: кандидати који су успешно прошли претходне фазе изборног поступка, пре интервјуа са Конкурсном комисијом позивају се да у року од 5 (пет) радних дана од дана пријема обавештења доставе наведене доказе који се прилажу у конкурсном поступку.
Кандидати који не доставе наведене доказе који се прилажу у конкурсном поступку, односно који на основу достављених или прибављених доказа не испуњавају услове за запослење, писмено се обавештавају да су искључени из даљег изборног поступка.
Докази се достављају на адресу Основно јавно тужилаштво у Лесковцу, ул. Косте Стаменковић 16, са назнаком „Јавни конкурс за попуну извршилачког радног места”, и назив радног места.

VII Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: са учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу, на основу података наведених у обрасцу пријаве на конкурс, изборни поступак ће се спровести, почев од истека рока за подношење пријава, о чему ће кандидати бити обавештени на бројеве телефона или електронске адресе које су навели у својим пријавама.
Провере свих компетенција и интервју са Конкурсном комисијом ће се обавити у Основном јавном тужилаштву у Лесковцу, ул. Косте Стаменковић бр.16.
Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте (бројеве телефона или електронске адресе), које наведу у својим пријавама.

VIII Општи услови за запослење: држављанство Републике Србије; да је учесник конкурса пунолетан; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.

IX Трајање радног односа: радни однос се заснива на неодређено време.

X Лица задужена за давање обавештења о конкурсу: у периоду од 12 до 15 часова Маринковић Цветковић Милена јавни тужилац тел: 016/251-792 и Влајић Милена јавнотужилачки помоћник тел. 016/235-761.

XI Адреса на коју се подноси попуњен образац пријаве на конкурс: пријава на конкурс шаље се на адресу Основно јавно тужилаштво у Лесковцу, ул. Косте Стаменковић бр.16, са назнаком „Јавни конкурс за попуну извршилачког радног места”, навести назив радног места за које се пријава подноси, или непосредно предаје у седишту Основног јавног тужилаштва у Лесковцу, ул. Косте Стаменковић бр.16, канцеларија број 41.
Списак кандидата који испуњавају услове за запослење на радном месту и међу којима се спроводи изборни поступак, објављује се на интернет презентацији овог тужилаштва, према шифрама њихове пријаве.

Напомене:
Овај конкурс се објављује на интернет презентацији и огласној табли Основног јавног тужилаштва у Лесковцу http://www.leskovac.ojt.rs/, на порталу е-управе, на интернет презентацији, огласној табли и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.
Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве биће одбачене закључком конкурсне комисије.
Кандидати који су освојили један бод у провери одређене компетенције искључују се из даљег изборног поступка.
Кандидати који први пут заснивају радни однос у државном органу подлежу пробном раду од 6 месеци.
Кандидати без положеног државног стручног испита за рад у државним органима примају се у радни однос под условом да тај испит положе до окочнања пробног рада.
Кандидати са положеним државним стручним испитом за рад у државним органима немају предност у изборном поступку у односу на кандидате без положеног дражавног стручног испита, тј. положен државни стручни испит није услов, нити предност за заснивање радног односа.
Свака фаза изборног поступка у селекцији кандидата биће елиминациона.
Информације о материјалима за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција могу се наћи на сајту Основног јавног тужилаштва у Лесковцу http://www.leskovac.ojt.rs/
Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника.
Јавни конкурс спроводи комисија коју је именовао Главни јавни тужилац у Основном јавном тужилаштву у Лесковцу.
Изборни поступак ће бити спроведен без дискриминације по основу расе, боје коже, пола, вере, националности, етничког порекла или инвалидитета. Конкуренција се заснива на квалитету и отворена је за све који испуњавају прописане услове. Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.
Државни службеник који се пријављује на конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен.