Вести

08.07.2022.

Почео са радом ДИМАК центар у Новом Пазару

Поводом почетка рада Немачког информативног центра за миграције, стручно образовање и каријеру - ДИМАК у Новом Пазару, у просторијама новопазарске Филијале Националне службе за запошљавање 7. јула је одржан састанак посвећен информисању циљних група којима су намењене услуге овог центра.

Наиме, у оквиру ДИМАК центра у нашој земљи отпочело је спровођене пилот-пројекта „ДИМАК хотспотови“, који се односи на отварање таквих центара у више градова Србије, у чијем су саставу и Миграциони сервисни центри НСЗ, а један такав управо је почео са радом и у Новом Пазару.

Састанак у Филијали Нови Пазар НСЗ био је усмерен на информисање и умрежавање свих релевантних актера из заједница локалне самоуправе, организација цивилног друштва, невладиног сектора, али и представника привреде који су у директном контакту са повратницима из иностранства. На састанку су учествовали и саветници новопазарске Филијале НСЗ, представници Градске управе и Центра за социјални рад. Представници свих институција - социјалних партнера, искористили су ову прилику да изнесу своје ставове и размене мишљења и информације, како би се у наредном периоду применила што боља практична решења у раду са клијентима.

Саветник у ДИМАК центру Немања Чубрило је нагласио како је циљ ових састанка да се истакне значај подршке која се пружа повратницима из иностранства, као и да се грађани тачно и прецизно информишу о томе која су све њихова права.

- Поред тога клијентима ће бити пружена подршка у давању свих савета о могућностима запослења у Републици Србији - истакао је Чубрило.

Како је рекла Аида Бојаџић из новопазарске фиљале НСЗ, велика је част и задовољство бити део тако великог и успешног пројекта, у оквиру ког је и новопазарска Филијала изабрана да буде у групи градова у којима су отворене нове „хотспот“ јединице ДИМАК-а.

- Драго нам је да смо у могућности да пружимо просторну и техничку подршку ДИМАК центру. Поред тога што у просторијама наше филијале већ имамо Миграциони сервисни центар, сада смо обезбедили и све услове за формирање нове хотспот јединице ДИМАКА, што је изузетно значајно, будући да ће сви заинтересовани клијенти наше филијале, а пре свега повратници из иностранства, на истом месту моћи да рачунају на пуну подршку у процесу реинтеграције и укључивања на тржиште рада у Србији – поручила је Бојаџићева.

У оквиру ДИМАК центра у просторијама Филијале НСЗ у Новом Пазару саветник ће бити на располагању свим заинтересованим клијентима сваког понедељка у периоду од 8:30 до 12:30 часова.