Вести

16.04.2024.

Подршка особама са сметњама у развоју кроз социјално предузетништво

У организацији Удружења “Дивови Златара” из Нове Вароши, у градском Дому културе Јован Томић 12. априла је одржана трибина на тему социјалног предузетништва, којој је као представница Националне службе за запошљавање присуствовала и директорка Филијале Пријепоље Рафета Хајдаревић.

Трибина је окупила велики број грађана, представнике Општине Нова Варош, Центра са социјални рад, удружења за особе са сметњама у развоју из Нове Вароши и Прибоја, као и представнике јапанских организација ЈИЦА и Икома, које се такође баве промовисањем социјалног предузетништва.

Догађај је имао за циљ подизање свести о важности подршке особама са сметњама у развоју кроз пословање у коме се остварена добит улаже у интеграцију друштвено осетљивих група, као и представљање платформе за размену идеја и искустава различитих сектора шире друштвене заједнице. 

Трибину је отворила Дуња Ристановић из удружења “Дивови Златара”, која је позвала све присутне да учествују и изнесу своје идеје, примере добре праксе и искуства из области социјалног предузетништва. Аница Спасов, председница Удружења “Наша кућа” из Београда, које се већ годинама бави социјалним предузетништвом, подсетила је на бројне изазове са којим се сусретала од оснивања тог удружења и социјалног предузећа.

У дискусији која је отворена након излагања Анице Спасов, директорка Филијале Пријепоље је указала на подршку коју НСЗ пружа особама са сметњама у развоју кроз мере активне политике запошљавања за особе са ивалидитетом (ОСИ). Она је нагласила да су јавни позиви за ову годину отворени, те да и заинтересовани послодавци, као и лица из теже запошљивих категорија могу да аплицирају за програме и мере запошљавања. 

- У циљу подстицања запошљавања особа са инвалидитетом, односно особа са сметњама у развоју, НСЗ спроводи низ мера кроз финансијску, саветодавно – информативну и  стручну подршку. Удружења и социјални партнери који раде на интегрисању особа са сметњама у развоју у ширу друштвену заједницу, увек могу да рачунају на подршку Националне службе за запошљавање – поручила је Хајдаревићева.