Вести

15.12.2022.

Подршка женском предузетништву у Ужицу

Филијала Ужице Националне службе за запошљавање имала је у овој години преко 300 поднетих захтева за програм самозапошљавања, укупно на основу републичког и локалног јавног позива. До сада је одобрено 116 захтева и закључено исто толико уговора.

Програм самозапошљавања једна је од активних мера политике запошљавања које спроводи НСЗ у циљу подршке и женском предузетништву. С тим у вези, локалним акционим планом запошљавања дефинисане су категорије теже запошљивих лица у које спада и женска популација, што значи да у процесу селекције за програм самозапошљавања жене добијају додатне бодове.

Према речима саветника за програме запошљавања Милије Веснића, учешће жена у укупном броју поднетих захтева износи 40%, док је проценат код одобрених захтева знатно већи, чак 54% у корист женског предузетништва. Он је објаснио да је растући тренд учешћа жена забележен у производним делатностима и делатностима личних услуга, где достиже удео од 68%, док је у оквиру фризерских и козметичких услуга тај удео 30%.

Веома је значајно нагласити да Ужице бележи висок проценат одрживости делатности које су започеле жене и након истека праћења уговорне обавезе од стране НСЗ по програму самозапошљавања, о чему сведочи и власница козметичког салона РОYАЛ НАИЛС Јована Шопаловић.

- Средства добијена од НСЗ за самозапошљавање су ми добро дошла у моменту када сам као самохрана мајка остала без посла. У разговору са саветником за запошљавање, он је подржао моју идеју да свој хоби преточим у посао и упутио ме на Обуку за предузетништво. Сада могу слободно рећи да је то био прави корак у мом животу и да сам сада веома задовољна – прича Шопаловићева.

Једна од жена предузетница која је свој сан из детињства преточила у свакодневни посао захваљујући програму самозапошљавања је и Ивана Радојичић, власница фризерског салона МИКИ.

- Одрасла сам у фризерском салону уз деду који је био први ужички женски фризер, а касније сам се и школовала за фризера. У току пандемије и боравка у кући са малим дететом, јавила ми се идеја да бих могла да отворим свој салон. Уз финансијску подршку НСЗ и пуну подршку своје породице ушла сам у другу годину пословања и веома сам задовољна својом одлуком да покренем приватни посао.