Вести

08.10.2012.

Посао за 500 Нишлиjа

Poslodavci su prepoznali sajmove zapošljavanja kao mesto na kome mogu da pronađu kvalitetne radnike. Niški preduzetnici rado učestvuju na sajmovima zapošljavanja, što potvrđuje i današnja manifestacija, na kojoj je 30 poslodavaca ponudilo više od 500 slobodnih radnih mesta. ''Beneton'' traži čak 200 radnika tekstilne struke.

„Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, do kraja godine sprovešće sve predviđene mere aktivne politike zapošljavanja. Nastojaćemo da u narednom periodu obezbedimo veći obim sredstava u budžetu Republike Srbije, kako bismo osigurali veći efekat ovih mera. Činjenica da samo grad Niš ima oko 36 hiljada nezaposlenih, jasno ukazuje na obavezu države da se zapošljavanju pristupi još ozbiljnije i nezaposlenost smanji na najmanju meru. Potrebno je u narednom periodu sprovesti one mere koje će dati najbolje efekte. Sajmovi su se pokazali kao dobra mera u okviru politike zapošljavanja, jer se zahvaljujući ovim manifestacijama, u proseku zaposli godišnje oko 10 hiljada ljudi", rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Zoran Martinović, otvorivši 23. po redu sajamsku manifestaciju, koju je organizovala Filijala Niš.

„Nacionalna služba za zapošljavanje organizacijom sajmova, ali i kroz druge mere, ubrzava procese na tržištu rada. Svi moramo da se potrudimo da kada postoji i jedno slobodno radno mesto ono bude što pre ponuđeno onima kojima je potreban posao, plata i sigurnost. Nacionalna služba za zapošljavanje, i sa skromnim budžetom, preduzima različite aktivnosti koje ne koštaju puno. Sajmovi su jedna od najjeftinijih mera, prostor nas ne košta ništa, a daju odlične rezultate", rekao je danas Dejan Jovanović, direktor NSZ.

„Poslovna klima u Nišu se polako popravlja dolaskom Benetona, Jure, ali da bi se smanjila velika nezaposlenost potrebna je, pored privlačenja stranih investitora, i mnogo veća podrška domaćim kompanijama. Treba da bude praksa da državne institucije pomažu nezaposlenima da reše jedan od svojih najvećih problema", istakao je Jovanović.

Na današnjem sajmu svoje radne biografije su mogli da predaju radnici različitih struka. Najtraženiji su bili konfekcionari, šivači, tekstilni radnici, komercijalisti, programeri, prehrambeni tehničari, pekari, agenti osiguranja i prodavci. Takođe, tražen je i veći broj inženjera elektrotehnike i mašinstva.

„Završio sam elektrotehničku školu, i u potrazi sam za poslom. Vidim da danas ima mnogo poslodavaca i nadam se da ću u razgovoru sa njima uspeti da im pokažem svoje kvalitete i da ću naći posao", rekao je devetnaestogodišnji Ivan, koji pravi svoje prve korake u svetu rada.

„Trenutno sam na doktorskim studijama na Pravnom fakultetu u Nišu. Već godinu dana sam bez posla, i ovo je dobra prilika da dođem do poslodavaca koji traže pravnike", rekla je Marija, koja svoju šansu vidi u spremnosti za učenje i usavršavanje.

Najveće interesovanje bilo je za rad u u Benetonu, a nešto manje biografija predato je na štandovima drugih poslodavaca, kao što su: Yumis, Harder Digital, EcoTrade BG, Braško, Sava Osiguranje, LMB Soft i drugi.

Jedan od njih je i kooperant Benetona „Planet sistem MG". „Rukovodeći se pozitivnim iskustvom sa prošlogodišnjeg sajma, odlučili smo da učestvujemo i ove godine. Tražimo 40 konfekcionara, a radna mesta za osobe koje znaju italijanski jezik su stalno otvorena", rekla je Svetlana Marković iz ljudskih resursa ove firme.

Jedan od poslodavaca koji su zadovoljni ovakvim vidom dolaska do radne snage je i Peđa Mihailović, vlasnik plesnog kluba „Sving". „Tražimo specifičan, uskoprofilisan kadar, za rad u fitnes uslugama. Želeli smo da imamo širu bazu kadrova, izbegnemo različite vrste preporuka, i tako nađemo kvalitetan kadar, što nam je Nacionalna služba i omogućila", naglašava Mihailović.