Вести

31.03.2023.

Послодавци на сајму у Краљеву понудили више од 1.500 радних места

Краљевачка филијала Националне службе за запошљавање организовала је традиционални пролећни Сајам запошљавања у Дому Војске у Краљеву, на којем су учествовала 43 локална послодавца са понудом више од 1.500 слободних радних места.

Међу компанијама учесницама нашао се велики страних инвеститора, али и пуно већих и мањих домаћих предузећа која успешно послују већ дуги низ година и играју значајну улогу у запошљавању Краљевчана и креирању климе на тржишту рада тог града. И Војска Србије је, такође, поново имала свој штанд на сајму, где су млади могли да се информишу и пријаве за активну војну службу.

Послодавци су на сајму тражили све профиле занимања, од производних радника, металске, машинске и текстилне струке, радника у дрвној индустрији, трговаца и комерцијалиста, административних радника, возача, радника у угоститељству и туризму, магационера, радника обезбеђења, хигијеничара и многих других. И високообразовани кандидати могу су да нађу на сајму доста понуда за посао, будући да су били тражени машински и грађевински инжињери, агрономи, економисти, туризмолози, преводиоци...

Манифестацију су посећивали и ученици завршних разреда средњих школа, који наставу већ похађају по програму дуалног образовања, као и студенти краљевачког Факултета за машинство и грађевинарство. Они су могли на лицу места да се увере каква је потражња за образовним профилима за које се школују, као и да одмах успоставе контакт са компанијама које их интересују. Факултет за машинство и грађевинарство је такође имао свој штанд, на ком је свим заинтересованим посетиоцима представио услове студирања, али и ексклузиву у виду модерног 3Д штампача који се користи у настави.

На почетку сајма присутне су поздравили директорка Филијале Краљево НСЗ Снежана Прелић и градоначелник Предраг Терзић који је истакао да је број незапослених у Краљеву дупло мањи него 2016. године. Он је најавио још нових запошљавања, с обзиром на то да Град Краљево сваке године, кроз Локални акциони план запошљавања, редовно учествује у суфинансирању мера и програма активне политике запошљавања, за шта је ове године определио 13,6 милиона динара. Један део ових средстава, како је речено, биће удружен и уложен заједно са средствима Националне службе, док ће други део бити инвестиран у пројекте који подразумевају нова запошљавања теже запошљивих категорија грађана.

Приликом отварања сајма, представници НСЗ су младима са евиденције незапослених свечано уручили 38 одлука за стручну праксу, програм Националне службе преко ког млади људи стичу своје прво радно искуство у занимању којим ће се бавити у животу.

На евиденцији краљевачке филијале НСЗ тренутно је око 6.370 незапослених, или за 1.500 мање у односу на исти период прошле године.