Вести

03.06.2022.

Потписан споразум о сарадњи Покрајинског секретаријата, Покрајинске службе за запошљавање и Националног савета мађарске националне мањине

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, директорка Покрајинске службе за запошљавање АП Војводине Снежана Седлар и директор Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал, потписали су данас Споразум о сарадњи у спровођењу активности у поступку психолошке процене кандидата за посао васпитача, наставника и другог особља на мађарском језику.

Секретар Иванишевић је истакао да је логично да Национална служба за запошљавање и Национални савет спроводе заједничке активности, али и да није формалност управо значај свега што следи након психолошке процене, коју најстручније обавља НСЗ у оквиру својих редовних активности.  Иванишевић  је објаснио да би  било пожељно израдити детаљну анализу реализације споразума како би добили податке о томе  колико је људи који су се образовали на мађарском језику остало да живи и ради у нашој земљи.

Директорка Покрајинске службе за запошљавање Снежана Седлар  рекла је  да се споразум који је данас потписам реализује сваке године у протеклих десет година.  Указала је  да се стручним ресурсима НСЗ, професионалном оријентацијом, психолошким анализама процењује и селектују наставници и  и  васпитачи  заинтересовани за рад у просвети и наставу  на матерњем, у овом случају на мађарском језику. Седлар је такође навела да је, поред афирмативног приступа надлежних институција веома важна и иницијатива националних савета националних заједница за примену сличног метода у запошљавању на матерњем језику.