Вести

22.06.2023.

Потписивање уговора о спровођењу пројекта „Подршка иновативним мерама АПЗ“

Уговоре о спровођењу пројекта “Подршка иновативним мерама АПЗ” за запошљавање младих и дугорочно незапослених лица које помаже Европска унија (ЕУ) са пет и по милиона евра бесповратне помоћи, потписали су данас помоћник министра финансија Марко Јовановић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Пројекат ће се имплементирати у периоду до 24. маја 2026. године.

Пројекат има за циљ да повећа запошљавање и запошљивост радне снаге, са нагласком на младе (нарочито оне из категорије НЕЕТ – који су ван образовања, запослења и обуке) и дугорочно незапослена лица (ДНЛ). 

Иновативни приступи и програми АПЗ, који ће бити спроведени у 7 филијала НСЗ, фокусираће се на младе из категорије НЕЕТ И ДНЛ (укључујући подкатегорије ове две групе, попут жена, Рома И ОСИ) који имају неповољан положај на тржишту рада, услед својих карактеристика и додатних баријера са којима се суочавају када покушају да се (ре)интегришу.

Потписивању су присуствовали и шеф мисије ЕУ у Србији Емануеле Жиофре и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, као и вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић

„Када је у питању положај младих на тржишту рада, и поред побољшања у претходном вишегодишњем периоду, неопходно је и даље радити на смањењу разлика између вредности показатеља тржишта рада за младе и за одрасло становништво, као и на приближавању просечним вредностима показатеља тржишта рада за младе на нивоу ЕУ". Ако погледамо укључивање младих у мере активне политике запошљавања, током 2022. године, у циљу стручног оспособљавања за самосталан рад у струци, стицања практичних знања, обука за потребе тржишта рада и сл. укључено је близу 7.000 младих до 30 година старости“, рекао је министар Селаковић.

Он је подсетио да је крајем 2022. године започео је трећи циклус реализације Програма подстицања запошљавања младих „Моја прва платаˮ ради оспособљавања за самосталан рад, у који је пема његовим речима укључено преко 9.000 незапослених младих до 30 година старости.

"Овај програм се реализује од 2020. године. До сада су реализована два циклуса у која је укључено преко 17.000 младих", нагласио је Селаковић и додао да је Србија 2022. године усвојила Закон о социјалном предузетништву којим је ова област први пут правно уређена.

“Ово је гаранција да ће млади имати прилику да нађу посао, да унапреде своје вештине у свом месту, да не морају да се селе због посла. Могу да учестују у раду компанија и да добију прилику за креирање пословне каријере”, казао је Жиофре.

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић рекао је: “Учешће у том пројекту наставиће да помаже развој просветног система Србије, јер се бави темама које су у складу са националним приоритетима у образовању, са стратегијом до 2030. године и акционим планом за њено спровођење”.