Вести

21.11.2022.

Преко 5.000 грађана похађало онлајн обуке за тражење посла и покретање бизниса

Национална служба за запошљавање (НСЗ) покренула је у јануару две бесплатне онлајн обуке за незапослене - „Активно тражење посла“ и „Пут до успешног предузетника“, које је до сада похађало преко 5.000 грађана, од чега се највећи број определио за обуку која им помаже да покрену сопствени бизнис.

Обука за активно тражење посла намењена је незапосленим особама која желе да овладају техникама тражења посла и припреме се за тржиште рада и разговор са послодавцем, док је обука „Пут до успешног предузетника“ намењена незапосленима који желе да покрену сопствени посао.

Пресек података са којима располаже НСЗ показује да је од почетка 2022. године око 600 незапослених похађало онлајн обуку „Активно тражење посла“, а скоро 5.000 обуку „Пут до успешног предузетника“. Међу онима који су се определили за обуку „Активно тражење посла” највећи удео чине жене, чак 71 одсто.

Обуку „Пут до успешног предузетника“, за коју је показано значајно веће интересовање, похађало је нешто више мушкараца, њих 52% одсто, наспрам 48% жена. Највећи број учесника ове обуке има између 25 и 39 година, завршену средњу школу и незапослен је мање од три месеца.

„Интересовање за покретање бизниса показују углавном висококвалификоване особе и особе са завршеном средњом школом, старосне доби од 20 до 29 година, које су краткотрајно незапослене. Предузетничке вештине, као и сама мала и средња предузећа представљају покретач економског развоја развијених земаља, а млади су све спремнији да преузму контролу над сопственим приходима и сопственим радним местом”, рекао је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Дигиталну платформу за учење на даљину са поменутим обукама омогућила је Немачка развојна сарадња у оквиру глобалног програма „Миграције за развој“ који у Србији спроводи ГИЗ. Обе обуке су засноване на интерактивним аудиовизуелним садржајима и омогућавају праћење лекција темпом који је прилагођен сваком појединцу, по жељи и више пута. Посебну новину представљају онлајн верзије ових обука на ромском језику, намењене незапосленима ромске националности.

Коришћење платформе је веома једноставно, а незапослени обуку могу да покахађају преко било ког уређаја (мобилни телефон, таблет, лаптоп, десктоп рачунар), без потребе инсталирања било каквог додатног софтвера.

За све додатне информације у вези са похађањем наведених онлајн обука, незапослени суграђани могу да се обрате свом саветнику за запошљавање у надлежној филијали НСЗ.