Вести

20.10.2022.

Преко 7.000 људи се запослило на сајмовима запошљавања

На 48 сајмова запошљавања које је у Србији ове године организовала Национална служба за запошљавање учествовало је више од 1000 послодаваца који су понудили око 10.000 радних места, а укупно се на њима запослило преко 7000 лица што је показатељ да у земљи има потреба за запошљавањем и да тржиште рада одолева свим изазовима - рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић на сајму запошљавања у Лесковцу.

На сајму запошљавања који је 19.октобра у холу Културног центра организовала организовала Филијала Лесковац НСЗ, учествовало је 16 послодаваца који су понудили 452 радна места. Тражили су раднике различитих профила занимања: дипломиране економисте, менаџере, правнике, инжењере техничких струка, шиваче, столаре, тапетаре, машинске механичаре, електричаре, радници машинске струке са познавањем рада на CNC  машинама, оператере, магационере, пакере, возаче, виљушкаристе, продавце и раднике за рад у производњи.

Директор НСЗ Мартиновић је са замеником директора НСЗ Петром Јарићем  и градоначелником Лесковца обишао штандове послодаваца а потом отворио сајам запошљавања. Захвалио је Граду Лесковцу на подршци у организацији сајма, али и у подршци у реализацији локалне политике запошљавања.

 „Град Лесковац годинама има пуно разумевање за оно што су стратешки циљеви Владе Републике Србије и НСЗ када је у питању политика запошљавања и издвајања финансијских средстава за запошљавање теже запошљивих категорија у Лесковцу и у Јабланичком округу“, рекао је Зоран Мартиновић. 

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић истакао је да је за град приоритет свих приоритета запошљавање и навео да то показују и подаци да је 2012.године на евиденцији у Лесковцу било 22.812 незапослених лица, а у септембру ове године 12.691. 

„Издвајањима из буџета опредељеним за Локални акциони план за запошљавање и мерама које обухвата директно помажемо повећању броја запослених у нашем граду. За самозапошљавање, стручну праксу за високошколце и високошколце са просечном оценом преко 9 и јавне радове од 2016. године до данас  издвојили смо  209 милиона динара, укључујући и текућу годину".

Сајам је посетило око 1.500 незапослених и лица која траже промену запослења. Сви они су били у прилици да успоставе директан контакт са послодавцима, представе им се и предају им своју радну биографију. На штанду Националне службе незапослени и послодавци су добили све информације о актуелним програмима НСЗ за подстицање запошљавања, док је незапосленима пружена помоћ  у писању радне биографије.