Вести

26.10.2012.

Производна занимања на цени

Nezaposleni širom Srbije moći će da pronađu posao na jesenjim sajmovima zapošljavanja. Na današnjem sajmu, preko 20 poslodavaca iz Trstenika i okoline ponudilo je više od 150 slobodnih radnih mesta. Šansu da dođu do posla imaju građani različitih zanimanja, a najtraženija je mašinska struka. Najviše radnika će zaposliti ''Prva petoletka''.

Nacionalna služba za zapošljavanje duži niz godina organizuje sajmove zapošljavanja na teritoriji cele Republike, jer su se pokazali kao dobar način smanjenja nezaposlenosti. Uz minimalne troškove daju sjajne rezultate i ubrzavaju procese izbora i zapošljavanja novih radnika. U periodu visoke nezaposlenosti slobodna radna mesta moramo brzo da popunjavamo, a samo je u ovoj godini uz pomoć sajmova posao našlo više od 9.000 lica.

„Problem nezaposlenosti je karakterističan za celu Srbiju, a mi ćemo učiniti sve da se taj trend u našoj opštini promeni. Sa partnerima, kao što je Nacionalna služba za zapošljavanje, radićemo na poboljšanju privrednog ambijenta, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta. Ove godine smo po programu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja izdvojili 4 miliona dinara, što je dovelo do zapošljavanja 28 sugrađana", rekao je Miroslav Aleksić, predsednik Opštine Trstenik, na otvaranju prvog ovogodišnjeg sajma zapošljavanja u ovom gradu. Napore lokalne samouprave u smanjenju nezaposlenosti pohvalio je i Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Očekujemo da će ovi napori biti podržani i od drugih republičkih institucija. Nacionalna služba će i naredne godine učestvovati u sufinansiranju programa po lokalnom akcionom planu zapošljavanja, koji najbolje oslikava potrebe samog Trstenika", naglasio je Dejan Jovanović, dodajući da je uvek dobro kada na jednom mestu imamo ponuđena radna mesta za različite kadrove. Šansu da dođe do posla imalo je oko 150 nezaposlenih žitelja Trstenika i okoline. Posla je mahom bilo za mašinska i metalska zanimanja, ali i za diplomirane ekonomiste, tehnologe, tekstilne radnike, komercijaliste,...

"Diplomirala sam pre dve godine i od tada sam u potrazi za poslom. Odgovara mi ovakav vid komunikacije sa potencijalnim poslodavcima i očekujem da ću na ovom sajmu dobiti ključne informacije. Možda pronađem i posao, iako je situacija u zemlji izuzetno teška i moja struka nije zastupljena na ovom sajmu'', rekla je jedna od učesnica trsteničkog sajma.

Sajmovi zapošljavanja otvaraju mogućnost kompanijama da se kvalitetno predstave potencijalnim kandidatima. Na ovim manifestacijama redovno učestvuju poslodavci koji angažuju veći broj radnika, jer im je proces izbora znatno olakšan prisustvom velikog broja kandidata različitih struka i zanimanja, uz podršku saradnika NSZ. Najveće potrebe za radnicima iskazale su firme koje čine holding ''Prva petoletka'', zatim preduzeća ''Toplica drvo'', ''Sanvi'', ''Metaloplastika''.

„Prvi put učestvujemo na sajmu, jer usled širenja proizvodnje želimo da zaposlimo više od 50 radnika. Tražimo radnike za rad u mesnoj industriji, u prvom redu obučene mesare. Nažalost, ove profile je teško naći. Nadam se da će nam sajam skratiti proces izbora novih radnika", naglasio je Svetozar Glidžić, iz Industrije mesa ''Glidžić''.

U okviru ovog sajma, direktor NSZ i predsednik Opštine Trstenik uručili su odluke po programu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja - 12 poslodavaca će zaposliti nove radnike, a 15 lica će otpočeti sopstveni biznis uz podršku subvencija za samozapošljavanje. Za ovu namenu Opština Trstenik je iz svojih sredstava izdvojila 4 miliona dinara, a 800 hiljada je izdvojeno iz republičkog budžeta (400 hiljada dinara po programu).