Пројекат одрживог локалног развоја (СЛДП)

Пројекти 27.01.2022.

Општи циљ овог пројекта био је повећање учешћа младих у доношењу одлука и смањење незапослености што би подржало локални одрживи развој. Током пројекта су се идентификовали недостајући профили и спровеле одговарајуће обуке.

Развиле су се прилике за стажирање у јавном и приватном сектору и пружила подршка предузетништву младих базирана на иновацији и принципима одрживог развоја. Пројекат је пружио подршку спровођењу националне Стратегије каријерног вођења и саветовања на (међу) општинском нивоу. Закључени су споразуми о сарадњи Пројекта са локалним самоуправама и Националном службом за запошљавање. Основане су радне групе за запошљавање младих у 7 области међуопштинске сарадње.

Пројекат је финансирала Агенција САД за међународни развој (USAID) у вредности од 21,7 милиона долара, од тога 290,000.00 за компоненту Развој младих.

Пројекат се спроводио у 12 области међуопштинске сарадње - партнерство три или више локалне заједнице које имају заједничке развојне интересе (одабрано је 8 области које обухватају 32 града и општина, док је још 4 области одабрано половином 2012. године):

  • Врање, Бујановац, Прешево, Владичин Хан
  • Ниш, Лесковац, Гажин Хан, Дољевац, Мерошина
  • Нови Сад, Темерин, Беочин, Сремски Карловци
  • Нови Пазар, Сјеница, Тутин
  • Суботица, Сомбор, Кањижа
  • Краљево, Чачак, Горњи Милановац, Врњачка Бања, Рашка
  • Ужице, Чајетина, Нова Варош, Пријепоље, Прибој
  • Зрењанин, Кикинда, Нови Бечеј

Пројекат је радио у партнерству са Владом Републике Србије и ресорним министарствима, Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД) и бројним другим националним, регионалним и локалним организацијама које подржавају циљеве међуопштинских партнерстава, укључујући локалне самоуправе обухваћене пројектом, НСЗ, канцеларије за младе и др.

Донатор: Агенција САД за међународни развој
Носилац пројекта: 
Период имплементације: 2011 - 2015. године

Прочитај више

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати