Послови

22.11.2023.

Радно место за пријем и експедицију поште у звању референта

ПРЕКРШАЈНИ СУД У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

ПРЕКРШАЈНИ СУД У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ

оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА

I Орган у коме се радно место попуњава: Прекршајни суд у Бачкој Паланци, 21400 Бачка Паланка, Краља Петра I 18.

II Извршилачко место које се попуњава:

Радно место за пријем и експедицију поште у звању референта
1 извршилац

Опис послова: обавља све послове везане за разврставање поште и експедицију, а нарочито: прима списе, поднеске, телеграме и остала писмена упућена суду преко поштанске службе, курира, достављача или непосредно од странака, отвара, прегледа и разврстава писмена, одваја писмена према хитности и материји и распоређује их, ставља и попуњава отисак пријемног печата, врши припрему писмена и пакета за отпрему, отпрема писмена и пакете поштанској и доставној служби, води одговарајуће помоћне књиге (књига препорука, доставне књиге и сл.), води књигу одузетих предмета, води “СУ“ уписник, обавља послове архивара, мења уписничара у раду у погледу делокруга њиховог рада, те врши друге послове по налогу секретара и председника Суда.

Услови: завршена средња школа у четворогодишњем трајању, друштвеног смера или гимназија, положен државни стручни испит, најмање две године радног искуства у струци и потребне компетенције за рад на овом радном месту.

Општи услови за запослење: да је учесник конкурса пунолетан грађанин Републике Србије; да учеснику конкурса није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа; да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора у трајању од најмање шест месеци.

III Место рада: Бачка Паланка, Краља Петра I 18.

IV Врста радног односа: Радни однос се заснива на неодређено време.

V Пријава на конкурс: Пријава на конкурс врши се на обрасцу који је доступан на интернет презентацији Прекршајног суда у Бачкој Паланци. Уредно попуњен, одштампан и потписан образац пријаве подноси се непосредно Прекршајном суду у Бачкој Паланци, ул. Краља Петра I бр. 18, Бачка Паланка, канцеларија број 310 или путем поште, на наведену адресу, са назнаком „Пријава на конкурс“ - не отварати.

Свака пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве уноси се у образац пријаве након што комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак. Подносиоци пријаве на конкурс ће о додељеној шифри бити обавештени у року од три дана од дана пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави наведен за доставу обавештења.

VI Докази који се прилажу уз попуњену пријаву на конкурс:
- биографија са наводимаа о досадашњем радном искуству;
- извод из матичне књиге рођених;
- уверење о држављанству Републике Србије;
- диплома којом се потврђује стручна спрема;
- исправе којима се доказује радно искуство у струци (потврде, решења, уговори и други акти из којих се види на којим пословима, са којом стручномс премом и у ком периоду је стечено радно искуство);
- потврда да учеснику конкурса није престајао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа, издата од стране државног органа у којем је учесник конкурса био у радном односу;
- уверење о томе да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање 6 (шест) месеци, издато од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије, не старије од 6 (шест) месеци;
- уверење издато од стране суда да се потив кандидата не води кривични поступак (не старије од 6 месеци);
- Образац 1 или 1а- изјава у којој се учесник конкурса опредељује да ли ће сам доставити податке о чињеницама о којима се води службена евиденција или ће то орган учинити уместо њега.

Документа о чињеницама о којима се води службена евиденција су: извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству и уверење да кандидат није осуђиван на казну затвора у трајању од најмање 6 (шест) месеци. Потребно је да кандидат попуни изјаву (образац 1 или 1а), којом се опредељује за једну од две могућности, тј. да орган прибави податке о којима се води службена евиденција или да ће кандидат то учинити сам. Обрасци 1 и 1а могу се преузети са интернет презентације Прекршајног суда у Бачкој Паланци, у оквиру обавештења о конкурсу. Попуњену и потписану изјаву је потребно доставити уз напред наведене доказе.

Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о држављанству, и извода из матичне књиге рођених подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење о томе да је нераспоређен.

Сви докази се прилажу у оригиналу или у фотокопији која је оверена код јавног бележника (изузетно, у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници,
приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним канцеларијама основних судова односно општинским управама, као поверени посао). Као доказ, могу се приложити и фотокопије докумената које су оверене пре 01.03.2017.године у основним судовима, односно општинским управама.

Сви докази прилажу се на српском језику, односно, уколико су оригинали на страном језику, морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача. Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству, мора бити нострификована.

VII Фазе изборног поступка:
Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компетенције, посебне функционалне компетенције, понашајне компетенције и фазе у којој се спроводи интервју са конкурсном комисијом.
У свакој фази изборног поступка врши се вредновање кандидата и само кандидати који испуне унапред одређена мерила за проверу одређених компетенција у једној фази изборног поступка могу да учествују у провери следећих компетенција у истој или наредној фази изборног поступка.

1. Провера општих функционалних компетенција:
Вршиће се из области знања општих функционалних компетенције:
1. Организација и рад државних органа Републике Србије - провера ће се вршити у писменој форми – путем теста;
2. Дигитална писменост - провера ће се вршити решавањем задатака практичним радом на рачунару или увидом у доказ - сертификат о познавању рада на рачунару;
3. Пословна комуникација - провера ће се вршити у писменој форми – путем теста.

Напомена: У погледу провере опште функционалне компетенције „Дигитална писменост“, ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о поседовању знања и вештина из наведене области на траженом нивоу (који подразумева поседовање знања и вештина у основама коришћења рачунара, основама коришћења интернета, обради текста и табела, табеларне калкулације) и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције „Дигитална писменост“, неопходно је да уз пријавни образац (уредно и у потпуности попуњен у делу „Рад на рачунару“), достави и тражени доказ у оригиналу или у овереној фотокопији. Конкурсна комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку о томе да ли приложени доказ може или не може прихватити уместо тестовне провере, односно, Конкурсна комисија може одлучити да се кандидату ипак изврши провера наведене компетенције, ако увидом у достављени доказ не може потпуно да оцени поседовање ове компетенције.

Провера сваке од општих функционалних компетенција не може трајати дуже од једног сата.
Кандидати који су освојили један бод у провери одређене компетенције, искључују се из даљег изборног поступка.
Информације о материјалима за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција могу се наћи на интернет презентацији суда, и то: питања из области организације и рада државних органа, питања из области пословне комуникације и задаци из области дигиталне писмености.

2. Провера посебних функционалних компетенција: Након пријема извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, врши се провера посебних функционалних компетенција. Посебне функционалне компетенције односе се на општа методолошка знања и вештине у оквиру одређене области рада, односно на специфичне и методолошке вештине у оквиру одређеног радног места за запослене у судовима.
1. Посебна функционална компетенција у области познавања прописа – Судски пословник, Закон о државним службеницима, Закон о уређењу судова и познавање прописа којима се уређује употреба печата и штамбиља (проверава се писменим путем- путем теста)
2. Посебна функционална компетенција у области рада административно-технички послви – познавање канцеларијског пословања – провера ће се вршити усменим путем-рразговором са кандидатом.
3. Посебна фунцкионална компетенција -знање и вештине за рад у пословном софтверу за управљање предметима у оквиру правосудног информационог система (провера усменим путем-разговор са кандидатом)

Тест се састоји од 15 питања са више понуђених одговора. Кандидати одговарају на питања заокруживањем једног од понуђених одговора. Време за израду теста је 45 минута. Разговор са кандидатом захтева да се у усменом облику да предлог решења задатка који је типичан за обављање послова на радном месту за које је расписан конкурс. Време за припрему усменог задатка је 15 минута.

3. Провера понашајних компетенција: провера понашајних компетенција, и то: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, и савесност, посвећеност и интегритет, извршиће се од стране дипломираног психолога.

4. Интервју са комисијом и вредновање кандидата:     Процена мотивације за рад на радном месту у органу и прихватање вредности државних органа - провераваће се путем усменог интервјуа са конкурсном комисијом.

VIII Датум оглашавања и рок за подношење пријава на конкурс: Датум оглашавања: 22.11.2023. године.

Рок за подношење пријаве на конкурс: је 8 (осам) дана и почиње да тече наредног дана након дана објављивања у периодичном издању Националне службе за запошљавање-публикацији „Послови“.

IX Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку:
Кандидати који су успешно прошли једну фазу изборног поступка обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте које су дали у обрасцу пријаве.

X Лице задужено за давање обавештења о конкурсу: Сва обавештења о току конкурса даваће Зузана Тарноци, судија и председник Конкурсне комисије, контакт телефон 021/280-053, радним данима од 8 до 14 сати.

Напомене:
Законом о општем управном поступку („Службени гласник РС“ број 18/16, 95/18 и 2/23) прописано је, између осталог, да је орган дужан да по службеној дужности, у складу са законом, врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција, да их прибавља и обрађује (члан 9 став 3 наведеног закона), да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибави сама.
Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве Конкурсна комисија ће одбацити решењем.
Пробни рад је обавезан за лица која први пут заснивају радни однос у државном органу.
Пробни рад за радни однос на неодређено време траје шест месеци.
Положен државни стручни испит није услов нити предност за заснивање радног односа.
Државни службеник на пробном раду који је радни однос засновао на неодређено време и државни службеник који је засновао радни однос на неодређено време а који нема положен државни стручни испит, полаже државни стручни испит у року од шест месеци од дана заснивања радног односа.
Доказ о здравственој способности доставља само кандидат који буде изабран, и то пре заснивања радног односа.
Сагласно члану 9 Закона о државним службеницима, прописано је да су кандидатима при запошљавању у државни орган, под једнаким условима, доступна сва радна места и да се избор кандидата врши на основу провере компетенција.
Јавни конкурс спроводи Конкурсна комисија именована одлуком председника Прекршајног суда у Бачкој Паланци.

Обавештавају се учесници конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника.

Прекршајни суд у Бачкој Паланци не врши дискриминацију на основу расе, боје коже, пола, вере, националности и етничког порекла или инвалидитета. Конкуренција се заснива на квалитету и отворена је за све који испуњавају прописане услове. Сви изрази и појмови који су у овоме огласу изражени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.

Јавни конкурс се објављује на огласној табли Прекршајног суда у Бачкој Паланци, на интернет презентацији Прекршајног суда у Бачкој Паланци, на интернет презентацији и у периодичном издању Националне службе за запошљавање и на порталу е-управе.

Образац пријаве на конкурс као и обрасци 1 и 1а могу се преузети са интернет странице Прекршајног суда у Бачкој Паланци.