Вести

03.10.2012.

Рукотворине као пословни поклон

Udruženje Etno mreža organizuje izložbu rukotvorina “Poslovnom Beogradu – Etno mreža” od 2. do 15. oktobra 2012. godine u prostorijama Galeriji RTS-a.

Biće izloženi tradicionalni ručni radovi i autentični srpski motivi koje predstavnici Vlade i naše zemlje poklanjaju prilikom različitih državnih i protokolarnih događaja i manifestacija. Poslovni pokloni zauzimaju značajno mesto u poslovnoj kulturi i mogu predstavljati dobar uvod za uspostavljanje pozitivnih poslovnih odnosa, kao i način da se zahvali na uspešnoj saradnji.

Nacionalna služba za zapošljavanje je u protekllih pet godina raznim programima podržala zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje žena angažovanih na ovom projektu. Služba podržava zapošljavanje svih teško upošljivih kategorija, među koje spadaju i žene. Kroz projekat javnih radova u saradnji sa Etno mrežom u ovoj godini angažovane su 52 žene, a od početka saradnje više od 300 žena je na različite načine bilo uključeno u ovaj projekat. Javni rad se realizuje u 15 opština, a najveći broj njih je iz kategotije nerazvijenih čime doprinosimo ravnomernom regionalnom razvoju naše zemlje.

Ovo je dobar primer sistemske i institucionalne podrške inicijativi proizvođača rukotvorina iz cele Srbije, da se kroz javne radove ne samo zaposle, nego i osposobe za dalju proizvodnju rukotvorina po najvišim standardima, kako bi i po završetku javnog rada mogli ostvarivati prihode i žive od svog rada. Za Nacionalnu službu za zapošljavanje veoma je važno da pored finansijskih podsticaja, ove žene steknu i znanje kako bi sutra mogle i da pokrenu svoj posao. Ovi projekti su doprineli i razvoju seoskih područja, ali i očuvanju kulturnog nasleđa Srbije i promociji seoskog turizma.

Izložba će biti otvorena svakog dana od 10:00 do 20:00 časova, a tokom prepodnevnih sati biće organizovane i prezentacije starih tehnika izrade rukotvorina za najmlađe iz beogradskih vrtića i osnovnih škola. Autor izložbe je Petar Đinović, a Etno mreža ovom prilikom predstavlja proizvode koji su tradicionalni, a moderni, koji sadrže autentične motive, ali i savremen dizajn. Izložen je i deo asortimana rukotvorina nastalih u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama. One su istovremeno kupci, ali i partneri Etno mreže koji daju predloge za unapređenje i obogaćivanje ponude.