Вести

18.04.2024.

Сајам запошљавања у Чачку – позитивни ефекти у смањењу незапослености

Филијала Чачак Националне службе за запошљавање је, у Културном центру Чачак, 17. априла организовала Сајам запошљавања на којем су 43 послодавца огласила потребу за ангажовањем више од 400 нових радника.

Тражени су били: васпитачи, економисти, ЦАД дизајнери, инжењери електро и машинске струке, оператери у металопрерађивачкој и машинској производњи, прехрамбеној, графичкој и угоститељској делатности, а потребе су исказане и за продавацима, моделарима, шивачима, возачима, магационерима, административцима...

- Данашњи Сајам запошљавања је још једна прилика да они који траже посао остваре свој циљ, односно нађу одговарајуће запослење. У прошлој години смо одржали око 65 сајмова на којима је близу 1700 послодаваца понудило скоро 20.000 радних места. Екфекат јесте да се у Србији у том периоду око 10.700 лица запослило спровођењем ове мере. Наша очекивања су да ће се исти тренд наставити и у овој години - поручио је  директор  Националне службе за запошљавање Зоран  Мартиновић.

Он је навео да је  сајам добра прилика да се подсете послодавци и незапослени на финансијске мере и програме који су им на располагању, а за чију је реализацију држава ове године издвојила око 7,75  милијарди  динара.

- Све наведене мере и активности имају за циљ да допринесу позитивним кретањима  на тржишту рада кроз повећање запослености. Подаци говоре да је на евиденцији Националне службе око 35 % незапослених без квалификација или са нижом квалификацијом. Из тог разлога значајна средства и активности смо усмерили ка додатном образовању и обукама ових лица у циљу повећања њихове конкурентности на тржишту рада – објаснио је Мартиновић.

Сајму је присуствовао и градоначелник  Чачка Милун  Тодоровић који је истакао да је за реализацију локалних акционих планова у области запошљавањау у последњих 15 година из буџета Града издвојено око 495 милиона данара.

- За ову годину је опредељено 5 милиона динара за програм самозапошљавања, што ће, уз додатну финансијску подршку државе у истом износу, представљати снажан подстицај развоју предузетништва и додатном оснаживању чачанске привреде. Очекујем да ће наши финансијски подстицаји и данашња изузетна понуда слободних радних места допринети да садашња стопа незапослености, која је тренутно мања од 5%, следеће године буде још нижа – навео је Тодоровић и најавио долазак у Чачак још једног инвеститора који ће запослити око 800 нових радника.

Директор НСЗ, градоначелник и директор Филијале Чачак НСЗ Саша Обрадовић затим су обишли штандове компанија како би се упознали са њиховим пословањем и кадровским потребама.

На Сајму су, између осталих, биле компаније: „Слобода“, „Унипромет”, „Блуе Лине“, „Динамиц лине“, „ПС Фасхион Десигн“, „МХС Теам АТ“, Пекара „Понс“, Ворwерк Аутотец Сербиа, Елдисy Сербиа, „Стаx Тецхнологиес”, ПУ „Радуловић М23“, ПУ „Гимназион“,  УТП „Морава“, „Стеел Продуцт & Пројецт“, „Васовић“ и многе друге.