Вести

27.11.2012.

Саjам запошљавања у Ваљеву

U hotelu „Grand“ u Valjevu 23. novembra održan je tradicionalni jesenji Sajam zapošljavanja. Na sajmu je 40 kompanija ponudilo 150 novih radnih mesta na koja je konkurisalo oko 1.000 nezaposlenih Valjevaca kao i onih koji traže promenu zaposlenja.

Ovom prilikom su uručeni ugovori po Lokalnom akcionom planu za zapošljavanje u 2012. godini 21 poslodavcu koji će zaposliti 24 radnika uz podsticaj od 200.000 dinara po novootvorenom radnom mestu. Osim novog zapošljavanja po LAPZ-u je finansirano i 27 zahteva za samozapošljavanje

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Dejan Miljković je otravajući sajam rekao da je ova godina, zbog ekonomske krize, teža za zapošljavanje u odnosu na prethodne i poručio nezaposlenima da budu istrajni u traženju posla, a onima koji dobiju posao da ga cene i rade odgovorno.

“Rešavanje pitanja nezaposlenosti prioritet je gradske vlade i u tu svrhu u 2012. godini iz budžeta Grada izdvojeno je 12 miliona dinara i to za projekat javnih radova putem koje je zaposleno 15 Valjevaca, projekat pripravnci-volonteri gde je 25 naših sugrađana dobilo posao“ - rekao je Gradonačelnik Valjeva, Stanko Terzić. On je dodao da su u budžetu za 2013. godinu predviđene kapitalne investicije i da će to biti prilika za otvaranje novih radnih mesta. Posebno je istakao otvaranje nove fabrike rashladnih uređaja slovenačke firme «Gorenje» gde će se uposliti 400 radnika. Grad će iz budžeta za 2013. godinu izdvojiti 20 miliona dinara za zapošljavanje.

Direktor Filijale NSZ Valjevo, Dragan Stojanović je rekao da su sajmovi zapošljavanja uspešna mera direktnog kontakta i povezivanja poslodavaca i nezaposlenih. Koliko su uspešni kao mera aktivne politike zapošljavanja potvrđuje i podatak da se nakon prolećnog Sajama zaposlilo 225 lica.

Na sajmu su posao mogli da nađu radnici svih profila, a najviše su traženi radnici građevinske i medicinske struke, kao i radnici u ugostiteljstvu, komercijalisti, prodavci, šivači, inženjeri mašinstva, inženjeri elektrotehnike, tehnolozi. Mnogi nezaposleni u ovoj manifestaciji vide šansu da pronađu posao ili bar upoznaju potencijalne poslodavce, predstave im se i ostave radnu biografiju.

«Konkurisala sam na nekoliko mesta gde su traženi diplomirani ekonomisti, očekujem da me pozovu na intervju. Posebno me raduje prisustvo globalne kompanije «Philip Morris», gde su mogućnosti za učenje i napredovanje ogromne, a istakla bih i profesionalan razgovor obavljen sa predstavnicima «Krušik plastike», i naravno da mi nije problem da putujem u Osečinu ako su uslovi rada dobri» - kaže Maja, diplomirani ekonomista.

Najviše radnih mesta ponudila je slovačka firma «Bemako», koja se bavi tekstilnom industrijom, kao i firme «Urban-texniks» i «MPK trade», kooperanti «Gorenja». Pored njih, najviše radnika tražila je građevinska firma «Kej», prehrambena «Malina-impeks», kao i «TVIK DIV», proizvodnja vijačne robe. Posao u oblasti komercijale ponudio je «Philip Morris» kao i nekoliko domaćih i stranih osiguravajućih kuća.

Dragiša Jovanović iz firme «Urban tehniks» istakao je važnost sajmova i za nezaposlene i za poslodavce i nada se će na ovaj način, u narednih šest meseci, doći do najkvalitetnijih kadrova.

Ivana Jolović predstavnik diskoteke «Bravo», koja proširuje delatnost i otvara restoran a na sajmu traži kuvare i konobare, naglasila je da radno iskustvo nije presudno, važno je da su ljudi motivisani i imaju želju za sticanjem znanja. Takođe je, dala prednost direktnom kontaktu sa potencijalnim zaposlenima na Sajmu u odnosu na slanje prijave za posao preko Interneta i očekuje da će zaposliti 2-3 radnika.