Вести

02.10.2023.

Сајам запошљавања у Врању

Филијала Врање Националне службе за запошљавање организовала је други сајам запошљавања на којем је 34 послодаваца из Врања, исказало потребу за запошљавањем 413 радника. На сајму који је одржан 29. септембра у дворушту врањске филијале, највише слободних послова понуђено је за позиције: радник на аутоклаву, монтажер, електричар, тапетар, помоћник тапетара, рудар у јами, бравар вариоц у јами, аутомеханичар у јами, шивач, кројач пресвлака, обућарски радник, продавац, магационер, столар, возач теретњака и радник за руковање грађевинским машинама. Такође је било понуђених послова за позиције: електроинталатер, службеник обезбеђења, агент теренске продаје, саветник за животно осигурање, рачуновођа, дипломирани економиста, референт за развој кадрова, референт комерцијале, машински инжењер, технолог, менаџер производње и медицинска сестра.

"Кроз мере активне политике запошљавања, за које ћемо у наредној години издвојити преко 7,5 милијарди динара, показујемо колико нам је важно да помогнемо послодавцима да отварају нова радна места", истакао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић отвaрајући  Сајам запошљавања у Врању.

Министар је рекао да је на овом сајму, другом по реду у овој години,  послове понудило 34 послодавца за 413 грађана Врања и овог краја Србије, што је према његовим речима свакако значајан број, имајући у виду да у Врању тренутно има  5.450 незапослених.

„То је за 11,8 посто мање незапослених у односу на исти период прошле године“, истакао је Селаковић и додао да је од јануара до августа 1.566  врањанаца  и врањанки  добило свој посао.

Селаковић је подсетио да је председник Вучић у више наврата  говорио о томе да посебна пажња мора да се поклони окрузима на  југу и истоку Србије. Подсећајући да је уз помоћ Владе Србије и  уз врло јасан став и економску политику, коју је утемељио председник Вучић још од 2014. године до данас,  Селаковић је нагласио да су наша привреда и наша држава  смогле  снаге да иду од 1. јануара у повећање минималне цене рада.

„Минимална цена рада која долази на ниво од 271 динар по сату. Подсетићу вас у јануару 2012. године то је било 102. динара. Дакле, то је било испод једног евра. Минимална зарада нам долази  на ниво од 400 евра  у динарској против вредности, раније је то било незамисливо. Да ли је то довољно? Није!", оценио је министар.

Селаковић је рекао и да се озбиљно смањује број људи који примају минималну зараду, подсетивши да је у односу на  пре десет година, данас тај број више него преполовљен. Он је додао  да су у истом периоду у Врању, просечне зараде, удвостручене.

„Али је зато важно да Србија, да Влада, држава помогне, на свим нивоима покаже посебан степен пажње када је у питању овај део наше државе“, рекао је Селаковић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да та служба нуди одговарајуће субвенције које омогућавају преквалификацију, обуку и додатно образовање незапослених лица која се налазе на евиденцији, а у циљу њиховог укључивања у различите програме запошљавања и стицања практичних знања.

Мартиновић је додао да различите мере утичу на то да тржиште рада буде стабилно и стопа незапослености ниска и изразио уверење да ће у наредној години још већи број послодаваца и незапослених лица моћи да користе планиране субвенције.

,,Верујем да ћемо такве трендове наставити и у наредној години, имајући у виду да, ево сада планирамо и буџет за активне мере запошљавања који ће бити за око 900 милиона динара већи, захваљујући учешћу и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства финансија“, рекао је Мартиновић.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић рекао је да Град Врање предузима различите мере ради побољшања пословног амбијента, улагања у индустријску зону, као и да путем акционих планова помаже послодавцима и свима онима који траже посао.