Вести

28.05.2022.

Сарадња НСЗ Републике Србије и ЈУ Завода Републике Српске

Делегација Националне службе за запошљавање републике Србије коју је предводио директор НСЗ Зоран Мартиновић, боравила је 27. маја на Палама у радној посети ЈУ Заводу за запошљавање Републике Српске ( ЈУ ЗЗЗ РС).

Током разговора  са  директором ЈУ Завода Републике Српске Мирославом Вујичићем размењене су информације и  досадашња искуства у спровођењу Споразума између Савезне Републике Југославије и Босне и Херцеговине о социјалном осигурању у делу који се односи на давања за случај незапослености,  тј. потврђивање стажа осигурања навршеног у другим државама.

Како је речено Оперативни протокол који су потписале службе запошљавања Републике Србије и Босне и Херцеговине, 26. маја у Сарајеву, омогућиће ефикасно провођење тог Споразума, олакшати електронску размену података и докумената неопходну за остваривање права на новчану накнаду у случају незапослености за држављане обе земље. Првобитни протокол који је потписан 2011. године је, због измене дела законских прописа у области запошљавања у Републици Србији и Босни и Херцеговини, ревидиран Оперативним протоколом који ће се примењивати од 1. јуна ове године. 

Директор Националне службе за запошљавање Републике Србије Зоран Мартиновић појаснио је да се оперативним протоколом дефинишу питања која се односе на потврђивање периода осигурања навршених у Републици Србији и БиХ и додао да се његова примена односи и на Завод за запошљавање Републике Српске који ће га оперативно спроводити. Навео је да је реч о начину утврђивања периода осигурања како би лица која су остварила период осигурања и у БиХ и у Србији, могла користити новчану накнаду у случају незапослености, сабирањем периода осигурања у обе земље.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да је ово наставак успешне сарадње две службе за запошљавање и прилика да се размене мишљења и идеје о активностима које планирамо у наредном периоду.

Током једнодневне радне посете ЈУ Заводу Републике Српске, уприличен је састанак са градоначелником  Источног  Сарајева  Љубишом Ћосићем, на коме су размењена  искуства у сарадњи  служби за запошљавање  са локалним самоуправама у реализацији политика запошљавања.

Представници НСЗ  посетили су и послодавца ,,Мраз” на Палама, које је важно предузеће за локалну заједницу јер редовно запошљава лица са евиденције Завода.