Вести

26.11.2021.

Сарадња служби за запошљавање Србије и Црне Горе

У Београду је одржан радни састанак представника Националне службе за запошљавање Републике Србије и Завода за запошљавање Црне Горе. Са црногорском делегацијом, коју је предводио в. д. директора Завода за запошљавање Горан Фолић, разговарали су директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и заменик директора Петар Јарић, са сарадницима. У делегацији ЗЗЗ ЦГ су били Хаџи Весна Вујошевић, председница УО Завода и Наташа Девић, в. д. помоћника директора Сектора за евиденције и анализу у области запошљавања и информациони систем.

Саговорници су у отвореном и конструктивном разговору разменили информације о ефикасности реализованих мера у периоду пандемије ковида-19, начину реализације програма активне политике запошљавања у наредној години, као и о унапређењу мера и активности професионалне рехабилитације у циљу повећања запошљивости особа са инвалидитетом.

Представници НСЗ су указали да је Националној служби за запошљавање, која је остварила добру сарадњу са службама региона, драгоцен сваки сусрет са представницима Завода за запошљавање Црне Горе. Информисали су колеге из ЗЗЗ Црне Горе о кретањима на тржишту рада Србије, мерама и финансијској подршци Владе грађанима и привреди, инвестиционим улагањима, као и програмима запошљавања, што је резултирало стабилним тржиштем рада и падом незапослености у Србији.

Гости су истакли да им је сарадња са Националном службом за запошљавање Републике Србије од посебног значаја, као и примери добре праксе које би уз подршку НСЗ могли да примене и у раду Завода за запошљавање Црне Горе. Показали су интересовање за начине реализације појединих програма и организације рада НСЗ, а посебно за програм „Моја прва плата“ и мере подршке запошљавању особа са инвалидитетом, као и за начин организовања, оперативности и функционалности информационог система.

Црногорске колеге раде на унапређењу рада Завода за запошљавање и планирају покретање онлајн платформе, како би пружили ефикаснију услугу свим корисницима, пре свих незапосленима.

Током састанка размењени су подаци о тржишту рада, као и искуства у области издавања радних дозвола.

Заједнички је оцењено да је овај радни састанак додатно унапредио сарадњу служби за запошљавање Србије и Црне Горе, која ће се наставити кроз билатералне контакте и регионалну сарадњу.

У разговору са делегацијом ЗЗЗ ЦГ, испред НСЗ учествовали су и Неда Милановић, директорка Сектора за подршку запошљавању, Александар Богдановић, директор Сектора за осигурање за случај незапослености и правне послове и Адријана Цицовић, начелница Оделења за пројекте и међународну сарадњу.