Вести

05.07.2022.

Сарадња служби запошљавања Србије и Румуније

Делегација Националне агенције за запошљавање Румуније (АНОФМ) предвођена председником Флорин Иринел Цотосман боравила је 5.јула у радној посети Националној служби за запошљавање Републике Србије (НСЗ) где је разговарала са директором Зораном Мартиновићем и замеником директора Петром Јарићем, са сарадницима.

У билатералним разговорима, са румунске стране учествовали су и Даниел Станциу директор Управе за управљање буџетом осигурања за случај незапослености, Симона Типару директор Управе за координацију пројеката финансираних бесповратним средствима из европских фондова и управљање базом података и Петру Бланариу заменик директора, Управа за координацију националне ЕУРЕС мреже, међународне односе и споразуме.

На почетку разговора двеју делегација размењене су информације о стању на тржишту рада и активностима служби, укључујући и одговор на кризу изазвану ковидом.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић је нагласио да је, захваљјући подстицајима Владе Србије привреди као и грађанима и незапосленима,у време и после пандемије, очувана стабилност тржишта рада. Указујући на индикаторе успешности владиних мера и активне политике запошљавања, Мартиновић је између осталог навео рапидно смање незапослености у последње 2 године као и организацију  виртуелног сајма уз подршку  ГИЗ-а  у време пандемије. “Поносни смо на владин програм Моја прва плата  који је реализовала НСЗ, а у који је за две године укључено 17.000 младих, и који је добио европску награду”, казао је Мартиновић.

Председник румунске Националне агенције за запошљавање Флорин Иринел Цотосман захвалио је на добродошлици, указавши да са великим задовољством долази у посету Србији и НСЗ због традиционално пријатељских односа два народа и две земље и добре сарадње националних служби запошљавања. Нагласио је определење румунске Агенције за запошљавање за даљи развој и унапређење сарадње са НСЗ.

Током разговора румунске и српске делегације размењене су информације о процедурама и програмима из области тржишта рада на националном нивоу са посебним освртом на теме као што су програм Гаранција за младе, подршка у миграцији незапосленим лицима приликом запослења, привлачење дијаспоре за повратак у земљу, сарадња са локалним самоуправама, интеграција на тржиште рада теже запошљивих лица. На радном столу нашле су се и теме везане за релизацију образованих програма и реализација пројеката које финансира ЕУ или друге међународне институције и разматране су  могућност израде и спровођења будућих  пројеката прекограничне сарадње .

Саговорници су се сагласили да посета румунске делегације Београду и данашњи билатерални разговори представљају континуитет и динамику добре сарадње националних служби запошљавања Србије и Румуније. Договорено је унапређење сарадње, размена информација као и подршка АНОФМ у преношењу искуства у реализацији програма “Гаранција за младе”, приликом септембарске посете представника НСЗ румунским колегама.

На крају једнодневне посете НСЗ, делегација АНОФМ обишла је и упознала се са радом ДИМАК-а, Немачког  информативног  цента за миграције, стручно образовање и каријеру и Филијале  за град Београд НСЗ.