Вести

18.05.2023.

Споразум нишке Филијале и осам локалних самоуправа о суфинансирању програма запошљавања

У Филијали Ниш Националне службе за запошљавање 16. маја је са председницима осам локалних самоуправа потписан Споразум о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији мера активне политике запошљавања у 2023. години.

У Нишу је програм суфинансирања локалних акционих планова запошљавања актуелан последњих година, тако да ове године све локалне самоуправе са територије коју покрива Филијала Ниш НСЗ активно учествују у њиховој изради и из својих буџета издвајају средства за финансирање активних мера на локалу.

- Једна од активности Националне службе је и програм суфинансирања, у оквиру ког НСЗ, односно Влада Србије, издваја средства заједно са локалним самоуправама, у циљу смањења броја незапослених и повећања броја запослених грађана. По конкурсу који је објављен почетком ове године, укупно девет нишких самоуправа је конкурисало и добило позитивну одлуку од стране Министарства - објаснио је директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић.

Он је навео да ће највише средстава ове године добити општине Сврљиг и Алексинац, које су и у својим буџетима определиле највише новца за запошљавање. Како је појаснио, осам локалних самоуправа нишавског округа издвојило је укупно 26 милиона динара, док ће НСЗ учествовати у суфинансирању са укупно 54 милиона динара. Поред овога, додао је, три локалне самоуправе су се одлучиле за техничку подршку НСЗ у реализацији јавних радова.

Председник Општине Алексинац Далибор Радичевић је изјавио да је та локална самоуправа издвојила за програм Јавних радова, Самозапошљавање и Запошљавање лица из категорије теже запошљивих 8 милиона динара. Он је истакао да смањење незапослености даје резултате, будући да је пре десет годна број незапослених у Алексинцу износио око 10.000,  а данас је испод 5.000, што за локалну самоуправу, како је рекао, представља подстрек да и у наредном периоду улаже што више у подстицање запошљавања.

- Ове године смо се одлучили за четири програма запошљавања. У току сезоне планирамо да помогнемо Јавно комуналном предузећу ангажовањем радника преко пројекта Јавних радова, а највеће интересовање послодаваца је за Стручну праксу и Запошљавање лица из категорије теже запошљивих - рекао је председник Општине Сврљиг Мирослав Марковић и нагласио како је њихова жеља да омогуће младима стицање првог радног искуства.

Прдседник Мерошине Саша Јовановић се похвалио да је у тој општини у последњих пет година незапосленост преполовљена, наводећи да су се ове године одлучили за самозапошљавање, јавне радове и стручну праксу.

Према речима председника Општине Гаџин Хан Милисава Филиповића, ове године ће имати прилику да кроз суфинансирање са НСЗ запосле људе на јавним радовима и преко програма Стручне праксе, Самозапошљавања и Запошљавања лица из категорије теже запошљивих, за шта су издвојили 1,5 милиона динара, које ће удружити са 5,2 милиона Националне службе.

И Општина Ражањ ће ове године организовати јавне радове, а новац ће уложити и у субвенције послодавцима за запошљавање лица из категорије теже запошљивих, уз суфинансирање од стране НСЗ у висини 80% укупних трошкова, чиме ће се обезбедити ангажовање 24 незапослена. Председник Добрица Стојковић је истакао да Ражањ спада у ред општина које су по чистоћи на запаженом месту, због чега су у овој години планирали уређење инфраструктуре јавних површина и поновно чишћење депонија.

Из Општине Дољевац поручују да немају проблема са незапосленошћу, због чега су одлучили да ове године преко Програма самозапошљавања помогну суграђанима који желе да започну сопствени посао.

- Кроз програм Јавних радова желимо да активирамо теже запошљива лица са евиденције незапослених, попут старијих од 50 година. На тај начин би и ЈКП Дољевац, у виду преко потребне им радне снаге, добило помоћ на сређивању и чишћењу - објаснио је председник Горан Љубић.

Председница Градске општине Пантелеј Наташа Станковић је нагласила да је ово одлична шанса за запошљавање незапослених кроз програме јавних радова и самозапошљавања. Она је искористила прилику да позове све заинтересоване суграђане, да уколико имају неку интересантну пословну идеју, конкуришу и уз помоћ државне субвенције покрену сопствени бизнис.

- На основу прошлогодишњег искуства, које је дало добре резултате, одлучили смо се за програм обуке за познатог послодавца, јер на тај начин желимо трајно решње проблема незапослености лица из категорије теже запошљивих, тј. лица која су дуже време без запослења. На тај начин уложени новац поново се враћа у буџет кроз плаћање доприноса и пореза – изјавио је председник Градске општине Палилула Братислав Вучковић и додао да ће ове године преко програма суфинансирања запослити око 30 суграђана.

Поред споразума са општинама, у Нишу су прошле недеље директор НСЗ Зорана Мартиновић и градоначелница Драгане Сотировски потписали Споразум о суфинансирању локалног акционог плана на нивоу Града. За раеализацију овог споразума обезбеђена су укупна финансијска средства у износу од 27.450.981 динар, од чега Град Ниш учествује са 51%, односно са 14 милона динара, а Национална служба са 49%, или са 13.450.980 динара, чиме ће бити омогућено запошљавање 111 Нишлија.

По програму суфинансирања 9 нишких самоуправа, ове године је за програме запошљавања издвојено из њихових буџета укупно 40.300.000 динара, на шта ће НСЗ додати још 67.700.000 динара, чиме ће бити омогућено запошљавање око 530 незапослених.