Вести

08.02.2023.

Споразум о сарадњи покрајинског секретаријата за привреду и туризам и НСЗ

Покрајински секретар за привреду и туризам АП Војводине Ненад Иванишевић и директорка Покрајинске службе за запошљавање Снежана Седлар потписали су јуче у Покрајинској влади два споразума у оквиру реализације мера активне политике запошљавања.

Циљ Споразума је заједничко институционално деловање у погледу смањења стопе незапослености у Војводини, кроз спровођење Покрајинског акционог плана запошљавања за 2023. годину, који је усвојен 19. јануара.

Конкретно, Споразумом је дефинисана сарадња у реализацији програма Стручне праксе Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и сарадња на реализацији мера активне политике запошљавања предвиђених Акционим планом за текућу годину.

- Говоримо о смањењу стопе незапослености од 10,4 посто у претходних годину дана, а укупна незапосленост, према подацима, јесте 7,4 посто, што је резултат заједничког рада Републичке и Покрајинске владе, локалних акционих тимова за запошљавање, којих у Војводини има у свакој локалној самоуправи, као и органа у државној управи који на практичан начин спроводи активне мере  запошљавања НСЗ. Средства смо у односу на протеклу годину увећали за око 10 одсто за активне мере запошљавања, која сада износе 50,5 милиона динара.

Тежиште стављамо на преквалификације и доквалификације, јер овако ниска стопа незапослености нам је створила врло специфичне потребе на тржишту рада, које су углавном заступљене у сектору услуга у најширем смислу - рекао је Иванишевић, нагласивши и да је циљ да се у првом полугодишту издвоји 19 милиона динара за преквалификације и доквалификације у ИТ сектору, у сарадњи са НСЗ и компанијама из тог сектора.

Иванишевић је истакао да ће Секретаријат усмерити Националној служби средства у укупном износу од 8 милиона динара за реализацију Стручне праксе струдената који су у претходној календарској години дипломирали са просеком од 9,5 до 10 на факултетима са седиштем на територији АП Војводине, а у саставу су покрајинског универзитета. У погледу осталих активних мера запошљавања, Секретаријат је за самозапошљавање издвојио 16 милиона динара, 19 милиона ће бити усмерено у преквалификације и доквалификације, док је за јавне радове опредељено 7,5 милиона.

Према речима Снежане Седлар, сарадња са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам је на завидном нивоу, што је у протеклој години и крунисано посебним признањем додељеним секретару Иванишевићу за допринос међусобној институционалној сарадњи.

- Према подацима Републичког завода за статистику и резултатима анкете о радној снази за трећи квартал 2021. године, стопа незапослености је 8,9 одсто. По најмањој стопи незапослености предњачи АП Војводина са поменутих 7,4 одсто, Београдски регион је прати са 7,5 одсто, а потом и регион Шумадије и Западне Србије, док је на самом крају, са стопом од 11,9 одсто, регион Јужне и Источне Србије. Сви параметри су позитивнији, а и стопа запослености је већа. У Војводини је запослено око 55.000 особа у истом периоду, а забележен је и драстичан пораст броја запослених жена - навела је Седларова и додала да је и програм ,,Моја прва плата“ наишао на велики одјек у јавности.

Како је истакнуто, у текућој години укупан буџет Националне службе за запошљавање на републичком нивоу износи 6,8 милијарди динара. Уз учешће АП Војводине у суфинансирању програма и мера запошљавања НСЗ, намењених привредним субјектима и лицима која се налазе на евиденцији незапослених дуже од годину дана, очекује се запошљавање до 30.000 незапослених Војвођана.